Catering in Nederland blijft groeien
De Nederlandse cateringsector heeft in 2003 op circa 4800 locaties met zo’n 20.000 medewerkers een omzet behaald van ongeveer 1,4 miljard euro.
Met het vooruitzicht van een aantrekkende economie zal de omzet sectorbreed in 2008 naar verwachting groeien naar 1,6 miljard euro op zo’n 5300 locaties met circa 21.500 werknemers. Het merendeel van de totale sectoromzet van ongeveer 1,4 miljard euro wordt gerealiseerd in de bedrijfsrestaurants met catering (78 procent). De overige segmenten zijn zorgcatering (9 procent), onderwijscatering (4 procent) en vliegtuigcatering (9 procent).
Dat staat in het donderdag verschenen rapport ”Contractcatering in Nederland” van het bedrijfschap Horeca en Catering. Het rapport geeft een cijfermatig inzicht in de contractcateringsector, inclusief prognoses voor de toekomst.
De gevolgen van de recente laagconjunctuur voor de sector lijken zich vooral beperkt te hebben tot 2002. In de bedrijfscatering was onder andere sprake van minder locaties door bedrijfssluitingen en minder bestedingen door bezuinigende opdrachtgevers en consumenten. In 2003 vertoonde de cateringmarkt tekenen van herstel.
Behalve door het openen van nieuwe restaurants bij bedrijven en instellingen, heeft de sector vernieuwingsslagen doorgevoerd met nieuwe concepten en nieuwe manieren van werken, zoals mobiele catering voor kleinere bedrijven en zelfbedieningskassa’s. Bovendien dienen zich nieuwe markten aan. De komende jaren wordt in Nederland met name groei verwacht in de segmenten zorgcatering en onderwijscatering.
Ook liggen er kansen buiten de landsgrenzen. De West-Europese cateringmarkt lijkt over het algemeen weinig tot geen last te hebben gehad van de economische tegenwind van de afgelopen jaren. De totale omzet op de West-Europese cateringmarkt is tot boven de 21 miljard euro gestegen. De in verhouding tot Nederland lage uitbestedingsgraden duiden op groeimogelijkheden. Met een uitbestedingsgraad van 48 procent neemt Nederland in Europees verband een tweede plaats in als het gaat om uitbestede diensten voor voeding en dranken aan cateraars.