Binnenland

Advies aan dokters: hou contact met herstellende coronapatiënt

ANP
29 May 2020 16:08Gewijzigd op 16 November 2020 19:24

Zorgverleners moeten met (vermoedelijke) coronapatiënten zo vroeg mogelijk bespreken dat klachten ook na een aanvankelijk herstel opnieuw kunnen optreden. Het is ook goed als zij contact met de patiënten houden tijdens de herstelperiode, zodat zij ze eventueel kunnen begeleiden met advies voor voeding en beweging en eventueel kunnen doorverwijzen.

Dat staat in een advies van een speciale werkgroep van medisch deskundigen, dat vrijdag is gepubliceerd door de Federatie Medisch Specialisten.

In de leidraad staan adviezen voor de nazorg aan zowel mensen die alleen door de huisarts zijn behandeld als die in het ziekenhuis hebben gelegen, maar niet op de ic. Voor mensen die daar lagen, was al een speciaal richtsnoer ontwikkeld.

Het is inmiddels duidelijk dat herstel van Covid-19 flinke tijd in beslag kan nemen, ook bij ‘milde’ klachten waarmee de patiënt gewoon thuis kan blijven. Het kan wel twee maanden duren en dat baart de duizenden langdurig getroffenen veelal zorgen, aldus een woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dat is volgens hem niet zo’n wonder: druk op de borst komt veel voor, net als vermoeidheid: „De hond uitlaten kan al erg zwaar zijn.”

Hier en daar ontstaan al initiatieven voor lotgenotencontact. Een groot deel van de patiënten met milde klachten zal overigens volgens de deskundigen waarschijnlijk herstellen zonder verdere specifieke ondersteuning of begeleiding

Er is op dit moment echter nog zeer weinig bekend over de klachten op echt lange termijn, doordat de ziekte de wereld nog maar kort teistert. De verwachting is wel dat een deel van de zware Covid-19-patiënten fysieke, cognitieve en/of psychische klachten zal houden, niet alleen door de besmetting zelf, maar ook door bijkomende problemen. „Adequate nazorg voor deze patiënten is essentieel”, aldus de werkgroep.

Zo kan aandacht nodig zijn voor het herstel van de spiermassa, maar ook voor geestelijke problemen zoals met het geheugen of met het ontstaan van angsten bijvoorbeeld door een angstige periode in het ziekenhuis. Dit geldt ook voor mensen die niet op de ic hebben gelegen.

Het richtsnoer Nazorg voor patiënten met Covid-19 is opgesteld door onder meer vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA), de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer