Economie

Groeiend optimisme over economie VS

De Amerikaanse economie lijkt de malaise van het afgelopen jaar te boven. Zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als het stelsel van centrale banken in de VS, de Fed, is optimistischer geworden over de vooruitzichten.

ANP
20 March 2002 11:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

Het IMF dacht in december nog dat de economische groei in 2002 slechts 0,7 procent zou bedragen, maar heeft die raming verhoogd tot 1,4 procent. Dat heeft de zakenkrant Financial Times woensdag gemeld. Het gaat om een voorlopig cijfer. Definitieve prognoses geeft het IMF in zijn over vier weken te publiceren rapport over de wereldeconomie.

De Fed liet dinsdag na een periodieke vergadering weten dat de jongste gegevens duiden op een behoorlijke groei van de economie. Of die op langere termijn doorzet is nog onzeker, maar volgens de Fed is het risico van economische zwakte duidelijk afgenomen. De Amerikaanse centrale banken neigen daarom niet langer naar een verdere verlaging van de rente.

Het IMF verwacht dat de groei van de Amerikaanse economie in 2003 zal aantrekken tot 3,8 procent. In de prognoses voor Europa en Japan is nauwelijks verandering gebracht. Duitsland, de grootste Europese economie, zal dit jaar groeien met 0,7 procent en in 2003 met 2,5 procent. De economie van Japan krimpt dit jaar met 1 procent. Volgend jaar komt er een bescheiden groei van 0,8 procent.

Na elf opeenvolgende renteverlagingen heeft de Amerikaanse centrale bank dinsdag de rente ongewijzigd gelaten. Bovendien zinspeelde de Federal Reserve op een mogelijke renteverhoging later dit jaar wanneer de Amerikaanse economie uit het dal komt. Op de effectenbeurs maakten de aandelenkoersen na de bekendmaking een duikeling.

Het besluit van de Fed was geen verrassing. De Amerikaanse economie vertoont tekenen van herstel, waardoor een verdere renteverlaging niet nodig is. Op de bijeenkomst van eind januari, de eerste van dit jaar, was de rente ook gehandhaafd. Daarmee kwam een eind aan een reeks van elf verlagingen die het belangrijkste tarief, de federal funds rate, vorig jaar omlaag bracht van 6,5 tot 1,75 procent, het laagste peil sinds juli 1961. Het minder belangrijke disconto staat op 1,25 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer