Dit artikel is partnercontent.
Bezoekverbod was „een moeilijk besluit”
Al op 2 maart vergaderde een crisisteam van Salem over het naderende Coronavirus. Op 17 maart, twee dagen voordat de overheid het eiste, ging het verpleeghuis op slot. :"Een heel moeilijk besluit", vindt coördinator Lenie de Jong, "maar wel verstanding."
Met besmettelijke ziekten als griep en noro hadden ze in Salem vaker te maken gehad. De protocollen voor Covid-19 lagen dan ook klaar, vertelt zorgcoördinator Lenie de Jong. „Begin maart al hebben we ze doorgenomen en de voorraad beschermende middelen gecheckt. Die bleek achteraf net groot genoeg.”
Weerbarstig
Op papier was alles dus in orde, maar toen het virus dichterbij kwam, bleek de werkelijkheid weerbarstig. Lenie: „We moesten nog veel details invullen. Zo wisten we wel dat we beschermende kleding moesten dragen, maar wat was de beste volgorde van aan- en uittrekken? We hebben er nog een filmpje over gemaakt voor onze medewerkers en vooral voor de vele oud-zorgmedewerkers die ons kwamen helpen.” Een van de meest emotionele momenten was de sluiting van Salem voor bezoekers. Lenie: „De meeste cliënten en familieleden snapten wel dat het moest, maar dat maakte het niet makkelijker. Temeer omdat we niet wisten hoe lang het verbod zou duren.” Het moeilijkst vond ze het weigeren van mensen die met een taart of fruitmand langskwamen vanwege een jubileum of verjaardag van hun partner in Salem. „Toch hebben we ook mooie momenten meegemaakt. Een van onze verzorgsters bijvoorbeeld, belde de dochter van een cliënt tijdens de maaltijd. Zo kon die op afstand mee-eten en de maaltijd besluiten met Bijbellezen en gebed.”
Isoleren
Ondanks de snelle maatregelen had Salem eind maart de eerste besmettingsgevallen binnen haar deuren, herinnert afdelingscoördinator Marina Koppert zich. „We probeerden besmette patiënten direct te isoleren, maar dat was lastig, want niet iedereen heeft een eigen kamer. Bovendien maakte de lange incubatietijd het lastig te bepalen wie met wie contact had gehad, waardoor hele afdelingen in quarantaine moesten.” Marina ervaart het coronavirus als wezenlijk anders dan een griepvirus. „De symptomen zijn bij de meesten veel heftiger. En er zijn nu al zeven mensen overleden.” Er zijn cliënten die de crisis zelfs „erger dan de oorlog” noemen. Marina: „Je kunt nu niet naar de kerk en je staat er door het bezoekverbod alleen voor.” Toch is er ook licht in de duisternis. „Bewoners spreken met elkaar over het geloof. Als de dood dichtbij komt, worden mensen daar opener over. Ik vind het mooi om mensen dan bij te staan door met hen te spreken, te lezen en te bidden.”
SALEM
Vlietlaan 2, Ridderkerk
0180-452152
mail@salem.nl