Shell wil met miljardeninvestering vertrouwen terugwinnen
Shell gaat de komende jaren 45 miljard dollar extra investeren in de winning van olie en gas. De zoektocht naar nieuwe olie– en gasvelden is essentieel voor de toekomstige winstgevendheid van Shell en het publieke vertrouwen in het concern.
„We weten dat het beter kan en we beseffen dat dat mogelijk is", lichtte topman Jeroen van der Veer woensdag de nieuwe strategie van Shell toe. De inmiddels ontkrachte geruchten over een overname door Total geven aan hoezeer de reputatie van Shell heeft geleden onder de afwaardering van de reserves, constateerde Van der Veer. De bestuursvoorzitter zei dat er haast geboden is bij het nemen van maatregelen.
Shell gaat fors investeren in olie– en gaswinning. Het concern wil in de periode tot 2008 uitkomen op een vervangingsratio van 100 procent. Dat betekent dat het bedrijf voor elk gewonnen vat olie een nieuw vat aan de bewezen voorraden kan toevoegen. De afgelopen vijf jaar lag deze vervangingsratio op 76 procent.
Het geplaagde olieconcern, in omvang het derde ter wereld, zegt een bewezen oliereserve te hebben van 14,4 miljard vaten (aangepaste stand eind 2003). Shell gaat tot en met 2006 45 miljard dollar (36,6 miljard euro) extra investeren. Daarvan zal jaarlijks 11,5 miljard dollar worden besteed aan het ontdekken en ontginnen van olie– en gasvelden.
De komende jaren zal de grote vraag naar energie de prijs van olie en gas op een hoog niveau houden. Voor de middellange termijn gaat het olieconcern uit van een prijs van 25 dollar voor een vat ruwe olie (159 liter). Op die prijs baseert Shell zijn financiële huishouding, verduidelijkte Van der Veer. Nieuwe exploratieprojecten moeten zelfs winstgevend zijn bij een prijs van 20 dollar per vat, ongeveer de helft van de huidige olieprijs.
Shell verwacht vooral veel van de markt voor vloeibaar glas (LNG), omdat deze de snelstgroeiende energiemarkt ter wereld is. Bovendien is het een van de weinige terreinen waarop Shell een voorsprong heeft. De markt is volgens het concern zeer winstgevend.
Shell wil de nieuwe investeringen deels financieren door onderdelen te verkopen. In landen waar een bedrijfsonderdeel geen sterke positie heeft of waar onvoldoende groeimogelijkheden zijn, zal Shell activiteiten afstoten. De verwachting is dat dat de komende drie jaar 10 tot 12 miljard dollar oplevert. Een deel van de opbrengst wordt aangewend voor strategische overnames, die duidelijk meerwaarde moeten opleveren.
Het belang van Shell in chemiebedrijf Basell staat al in de etalage en alom wordt verwacht dat het binnenkort wordt verkocht. Daarnaast staat het belang van het concern in de elektriciteitsproducent Intergen op de tocht. De stroommarkt is door zijn dalende marges en toegenomen concurrentie de afgelopen jaren minder interessant geworden.
Als eerste stap op weg naar een eenvoudigere organisatie brengt Shell de onderdelen Raffinage en Chemie onder een dak. Voor Rob Routs, verantwoordelijk voor de activiteiten, is de samenvoeging het bewijs dat „we niet meer onderling concurreren, maar willen concurreren met de buitenwereld". De Shell–activiteiten in 146 landen moeten worden samengesmeed tot een globale organisatie.
Een van de belangrijkste taken voor Van der Veer is het herstellen van het vertrouwen in Shell. Het uitkeren van dividend en het handhaven van een solide balans zijn speerpunten, zo verzekerde hij. Er was hoop dat de topman tijdens de strategiebespreking meer zou zeggen over de inkoop van eigen aandelen. Dit bleef tot teleurstelling van beleggers uit. De koers van het aandeel zakte hierop licht.
In november presenteert het comité dat onderzoek doet naar de bestuursstructuur van de Brits/Nederlandse oliemaatschappij, zijn bevindingen. Het zal dan een aanbeveling doen over de wijze waarop Shell bestuurd moet worden, aldus Van der Veer.
Shell verraste begin dit jaar de financiële wereld met de mededeling dat de bewezen oliereserves 20 procent lager lagen dan in de voorgaande jaren was gemeld. De affaire kostte enkele directieleden, onder wie topman Philip Watts en de Nederlander Walter van de Vijver, de kop.