SNS breidt aantal moneyboxen uit
De SNS Bank gaat het aantal geldautomaten in Nederland fors uitbreiden. De bank heeft samen met zijn Engelse partner Moneybox plannen om ruim 700 nieuwe automaten te gaan plaatsen. Nederland telt momenteel 6800 automaten.
Vorig jaar is SNS op bescheiden schaal begonnen met de plaatsing van de nieuwe automaten. Het gaat tot dusver om circa dertig losse apparaten die op drukke plaatsen staan, zoals tankstations, supermarkten en fastfoodrestaurants. Iedere geldopname kost 1,59 euro.
Het is volgens SNS-bestuurslid M. Hinssen nog te vroeg om te zeggen of de proef is geslaagd, maar hij acht het streven naar 700 niet onhaalbaar, zo zei hij gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. „In Engeland en de Verenigde Staten is het een succes en dat gaat in Nederland ook gebeuren.”
Als de moneybox aanslaat, heeft SNS meteen een goed argument in handen om ook voor de normale geldautomaat geld te gaan vragen. Volgens een Europese verordening mogen banken voor pintransacties en geldopnamen in het buitenland vanaf 1 juli niet meer vragen dan voor dezelfde diensten in eigen land.
Voor Nederland zou dat betekenen dat buitenlandse transacties gratis worden, tenzij de banken ook in Nederland geld rekenen voor het pinnen. „Door de uitbreiding van de moneybox zou betalen voor geldopnames gemeengoed kunnen worden”, zei Hinssen dinsdag. „Maar SNS is er nog niet uit,” voegde hij daaraan toe. Wel gaf hij aan dat als SNS tarieven zou willen wijzigen de datum van 1 juli „wel erg kort dag is.”
Als de buitenlandse transactie voor de klant gratis wordt, moet de bank wel op een andere manier de kosten terugverdienen, zo benadrukte Hinssen. SNS wil dat altijd afhankelijk houden van het aantal transacties en niet bij iedere klant een vast bedrag, bijvoorbeeld voor een betaalpas, rekenen.
SNS Reaal keek dinsdag terug op een, in eigen woorden, „bevredigend jaar.” De nettowinst daalde weliswaar met 7,8 procent naar 165 miljoen euro, maar dat was volgens Hinssen niet slecht in het licht van de povere economische omstandigheden. De daling van de winst kwam op het conto van de SNS Bank. De bank boekte voornamelijk door een extra pensioenlast van 14 miljoen euro bijna 11 procent minder winst. Over heel 2002 is volgens SNS nog weinig te zeggen. Hoewel Hinssen tekenen van herstel ziet, durfde hij gisteren geen winstverwachting te geven.