Wandelen verlaagt risico op dementie
Wandelen helpt tegen dementie. Dat blijkt uit twee Amerikaanse onderzoeken, waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in de Journal of the American Medical Association.
Aan het eerste onderzoek namen meer dan 2200 mannen van 71 jaar en ouder deel. Uit de resultaten bleek dat degenen die het minst wandelden (minder dan 400 meter per dag) bijna tweemaal zo veel kans hadden op dementie door aderverkalking in de bloedvaten (vasculaire dementie) en de ziekte van Alzheimer dan degenen die het meest wandelden (meer dan 3,2 kilometer per dag). Uit eerder onderzoek was al bekend dat er een verband is tussen dementie en fysieke activiteit, maar het was nog niet bekend of dat verband ook bestaat met minder intensieve lichamelijke inspanning.
De onderzoekers van de medische faculteit van de universiteit van Virginia onder leiding van dr. Robert Abbott zeggen niet te weten waarom er verband is tussen de twee zaken.
Het tweede onderzoek -op de Harvard Medical School- werd gehouden onder bijna 19.000 vrouwen van zeventig jaar en ouder. De vrouwen deden sinds 1986 elke twee jaar mee aan enkele telefonische onderzoeken waarbij hun verstandelijke vermogens werden getest.
Uit de antwoorden blijkt dat vrouwen die de meeste lichaamsbeweging namen, qua verstandelijke vermogens het meest alert reageerden. Vrouwen die in een rustig tempo zeker anderhalf uur in de week wandelden, hadden 20 procent minder achteruitgang van hun verstandelijke vermogens dan degenen die minder dan veertig minuten in de week wandelden.
Onderzoekster dr. Jennifer Weuve zei dat het verschil tussen de twee groepen neerkomt op „ongeveer drie jaar jonger zijn.” Zij benadrukt dat een verminderd risico op afnemende verstandelijke prestaties niet alleen geldt voor vrouwen die intensieve activiteiten beoefenen.