Economie

„Meer welvaart door langer werken”

Langer werken leidt op lange termijn tot stijging van de productie en het nationaal inkomen. Op korte termijn neemt door arbeidsduurverlenging de welvaart alleen toe als die gepaard gaat met dalende uurlonen.

ANP
22 September 2004 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 01:40

Als korter werken gepaard gaat met gelijkblijvende uurlonen, neemt de groei op korte termijn weliswaar ook toe, maar daalt aanvankelijk de werkgelegenheid nog.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens het planbureau is de gemiddelde arbeidsduur in Nederland korter dan in andere Europese landen. Dat komt vooral door het grote aantal deeltijdbanen. Nederlanders werken gemiddeld 1223 uur per jaar. In Duitsland is dat 1480 uur, in het Verenigd Koninkrijk 1546 uur.

De uitkomsten van het onderzoek zijn een opsteker voor de werkgeversorganisaties. Die pleiten voor langer werken om zo hun concurrentiepositie te verbeteren. Ook het kabinet is er voorstander van dat er langer wordt gewerkt.

Het CPB betwijfelt overigens of Nederlanders daar massaal toe bereid zijn. Dat is alleen het geval als langer werken genoeg extra inkomen oplevert en als vrije tijd niet te goedkoop is. Zo ontmoedigt de VUT-regeling langer doorwerken sterk, aldus het planbureau.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer