Kerk & religie

„Overheid moet schild zijn voor de zwakken”

De steeds luider klinkende eis dat vreemdelingen moeten assimileren, berooft de samenleving van hun kritische inbreng.

ANP
22 September 2004 08:44Gewijzigd op 14 November 2020 01:40

Die boodschap klonk gisteren tijdens de jaarlijkse ”interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst” op Prinsjesdag in de Grote Kerk in Den Haag. Verschillende ministers, staatssecretarissen en Eerste en Tweede Kamerleden woonden die traditiegetrouw bij.

In de samenleving is steeds minder plaats voor „een ander geluid, een andere cultuur, een andere levensbeschouwing”, zei voorzitter ds. J. Eikelboom van de Haagse Gemeenschap van Kerken over het thema ”Vreemde naasten”. „Daarmee verdwijnt de kritische inbreng van de vreemdeling die ons een spiegel voorhoudt, die vragen stelt bij wat vanzelfsprekend is.” De predikant sprak naar aanleiding van de gelijkenis over de barmhartige Samaritaan.

De maatschappij heeft volgens Eikelboom verantwoordelijke burgers nodig die oog hebben voor de kwetsbaren. „Zonder verantwoordelijke burgers kan de overheid haar taak niet vervullen, maar de burgers moeten kunnen rekenen op een overheid die een schild voor de zwakken wil zijn en barmhartigheid uitstraalt”, hield hij zijn gehoor voor, onder wie de ministers Donner (Justitie), Verdonk (Vreemdelingenzaken), Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking), Dekker (VROM) en Brinkhorst (Economische Zaken).

Behalve de kerken hadden Joden, humanisten, hindoes, moslims en de spirituele beweging Brahma Kumaris een inbreng in de bijeenkomst, georganiseerd door de Haagse Raad voor Levensbeschouwingen en Religies. De bijeenkomst was dit jaar voor de vijfde keer interreligieus.

Rabbijn Soetendorp sprak aan het slot namens de organisatie de wens uit dat premier Balkenende, die wegens een ontsteking aan zijn voet in het ziekenhuis verblijft, volledig mag herstellen. „Moge de Algoede hem en alle zieken genezen.” Het gezamenlijk gezongen Wilhelmus (couplet 1 en 6) besloot traditiegetrouw de bijeenkomst.

Voorheen hielden de kerken in Den Haag op Prinsjesdag een traditionele kerkdienst. Diverse kerken en christelijke groepen beleggen uit onvrede over de interreligieuze opzet sinds vijf jaar een eigen kerkdienst in de week voor Prinsjesdag, de zogeheten Kroonbede.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer