Cultuur & boeken

Smart Cooking 2

Titel:

Marianne Witvliet
22 September 2004 08:19Gewijzigd op 14 November 2020 01:40

”Smart Cooking 2”
Auteur: Julius Jaspers, uitg. Julius Jaspers, 2004
ISBN 90 66 11 289 1
Pagina’s: 144
Prijs: € 25,-. Dat Julius Jaspers eten als een gezamenlijk genieten beschouwt, bewijst hij met zijn kookboek ”Smart Cooking 2”. Op foto’s zie je behalve de gerechten vooral genietende vrienden en familie aan tafel. Met zijn debuut ”Smart Cooking 1” won Jaspers de Gouden Garde van TipCulinair.

Drijvend op het succes van zijn eerste kookboek schreef Julius Jaspers meteen een volgende, met daaraan toegevoegd een persoonlijk voorwoord van Farran Adria, kok van het intussen wereldberoemde Spaanse restaurant El Bulli.

Ook dit keer wil Jaspers laten zien dat je voor het ontvangen van gasten geen hele avond in de keuken hoeft te staan om toch een culinair feestmaal te creëren. In het handzame kookboek stuit je op gerechten met een „redelijke voorbereidingstijd en een korte afmaaktijd.” Jaspers, die een carrière als traiteur en restaurateur achter de rug heeft, liet voor ”Smart Cooking 2” tien culinaire vrienden een bijdrage leveren, van „simpel tot top.”

Koude en warme voorgerechten staan binnen tien tot vijftien minuten op tafel, variërend van dadels met foie gras en spek tot popcorn voor de kinderen. Salades, soesjes, soepen, ook alle voor- en bijgerechten zijn voorzien van wijntips die vinoloog Nico McGough verstrekte. Seizoensgebonden groenten hebben de voorkeur en bij het samenstellen van de recepten stond de beschikbaarheid van de ingrediënten hoog in het vaandel.

Er valt weer genoeg te experimenteren met de culinaire ideeën van Jaspers, en wie wil, kan uitstapjes maken door de ”Scampi met zalm en beurre blanc” van Paul Fagel uit te proberen of de ”Kreeft op oosterse wijze” van Sander van Dam. Ook hoofdgerechten zijn voorzien van bereidingstijden en wijntips, soms verschillende wijnen bij een gerecht. Alles werd voorgekookt, voorgeproefd en uitgeprobeerd door onder andere Jaspers en zijn gezin en Nico McGough en juist de persoonlijke gloed over dit boek maakt het koken tot een meer dan gemiddeld avontuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer