Studenten: Meer onafhankelijke Onderwijsinspectie
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt dat de Onderwijsinspectie meer geld en bevoegdheden moet krijgen.
Volgens de studentenorganisatie had de inspectie de vermeende fraude met rijkssubsidies bij hogescholen boven tafel moeten krijgen, maar heeft de inspectie daar niet de middelen en de mensen voor.
Het ISO presenteerde dinsdag, de dag waarop de Tweede Kamer minister Hermans (Onderwijs) over de kwestie aan de tand voelde, een preventieplan. Behalve voor een versterking van de inspectie pleiten de studenten ook voor een onafhankelijker samenstelling van de visitatiecommissies voor hogescholen en universiteiten.
Op dit moment bestaan die commissies voor het hoger beroepsonderwijs uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, studenten en mensen uit het hbo zelf. Bij universiteiten controleren hoogleraren elkaar, stelt een medewerker van het ISO verontwaardigd.
Volgens het ISO hadden de visitatiecommissies, die de hogescholen periodiek op kwaliteit controleren, de dubieuze praktijken moeten opmerken. Het ISO heeft daar inmiddels al een klacht over ingediend bij de Inspectie van het Onderwijs. Die klacht is ook uitgebreid naar het wetenschappelijk onderwijs. Het ISO verwacht in mei uitsluitsel hierover.
Andere punten uit het preventieplan zijn het invoeren van een debat over integriteit bij hogescholen en universiteiten en het invoeren van een ander bekostigingssysteem. De studenten bepleitten eerder al de invoering van een persoonsgebonden budget waarmee studenten zelf onderwijs kunnen inkopen.
Tot slot pleiten de studenten voor meer betrokkenheid van medezeggenschapsorganen bij besluitvorming. De studenten stellen dat bijvoorbeeld een medezeggenschapsorgaan van de Hogeschool van Utrecht (HvU) heeft gewaarschuwd tegen plannen om met het omstreden commerciële bureau Opleiding en Ontwikkeling in zee te gaan. De HvU is een van de hogescholen die door de minister als verdachte zijn aangewezen. De school zelf ontkent frauduleus handelen.