Bot lovend over boodschap Bush
De Amerikaanse president Bush, de Europese Unie en VN–secretaris–generaal Kofi Annan hebben dinsdag in hun toespraken voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties een lans gebroken voor een effectiever optreden van de volkerenorganisatie. Bush: „Alleen kunnen we maar zoveel doen, maar met zijn allen kunnen we veel meer bereiken."
Voor minister Bot (Buitenlandse Zaken), die namens de EU de vergadering toesprak, had Bush met zijn pleidooi voor meer menselijke waardigheid en een gezamenlijk optreden tegen de krachten die vrijheid en democratie bedreigen, „een hele belangrijke boodschap afgegeven. Het was geen verkiezingsspeech. Bush wilde optreden als staatsman en daar is hij volgens mij in geslaagd," aldus Bot.
In zijn toespraak benadrukte Bot dat de Europese Unie mee wil werken aan „een effectieve multilaterale organisatie die de harde en zachte bedreigingen van de wereld kan en wil aanpakken". Onder de harde bedreigingen verstaat de bewindsman zaken als het internationaal terrorisme en de verspreiding van massavernietigingswapens. Met zachte bedreigingen, die overigens niet minder gruwelijk kunnen zijn, doelde hij op honger en aids.
Annan waarschuwde zijn gehoor dat de wereld op een tweesprong staat. Als de leden van de VN er nu niet voor kiezen om van de organisatie een effectief instrument voor veiligheid en recht te maken, „zal de geschiedenis over ons oordelen. Dan heeft deze generatie de kans om bij te dragen aan een betere wereld voorbij laten gaan."
Annan mikt op een stelsel van eerlijke regels die iedereen wil naleven, maar die ook tanden heeft, die bijten als iemand de regels overtreedt. Nu zitten er nog te veel gaten in en wordt er nog te veel misbruik van gemaakt. In de situatie die hij zich voorstelt hoeft geen land zich buitengesloten te voelen, maar staat ook geen enkel land boven de wet.
Terugkijkend op de bijeenkomst zei Bot dat de drie speeches niet van te voren op elkaar waren afgestemd. „Er was niets van te voren gepland. Maar het geeft wel aan dat er een beweging gaande is die bereid is de VN uit te schudden en tegen het licht te houden. Landen beseffen dat het zo niet langer kan."
Bot voegde daar aan toe dat er wel geduld nodig is om mooie plannen een concrete ’follow up’ te geven. De VN zal zowel via interne hervormingen als door zijn optreden tegen falende staten en crisissituaties weer respect moeten afdwingen. Dat hoeft de VN overigens niet altijd zelf te doen. Volgens Bot is het ook heel goed denkbaar dat een oplossing wordt gedelegeerd aan een regionale organisatie. Maar daar waar de VN moet optreden, moet zij ook in staat gesteld worden om dat te doen en zal de veiligheid van zijn medewerkers door de lidstaten gewaarborgd moeten worden.