Politiek

Kabinet zet rem op huurverhogingen in vrije sector

Het kabinet neemt maatregelen om de woningmarkt toegankelijker en betaalbaarder te maken voor starters en mensen met een middeninkomen. Zo komt er een maximum op de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector, en krijgen gemeenten de mogelijkheid om het opkopen van betaalbare koopwoningen door beleggers tegen te houden.

ANP
15 May 2020 15:44Gewijzigd op 16 November 2020 19:15
beeld ANP
beeld ANP

Dat meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). „Iedereen moet prettig en betaalbaar kunnen wonen”, aldus de bewindsvrouw. „Juist nu in deze onzekere tijd is een dak boven je hoofd extra belangrijk.” Daarom neemt zij maatregelen „om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren en excessen tegen te gaan”.

De huren in de vrije sector mogen voortaan stijgen met maximaal de inflatie, plus 2,5 procent. Daarmee worden huurders in dat segment straks net zo behandeld als mensen met een sociale huurwoning. Daarnaast wil Ollongren het mogelijk maken een tijdelijk huurcontract met een of twee jaar te verlengen. Nu moet een tijdelijk contract altijd worden gevolgd door een overeenkomst voor onbepaalde tijd.

„Dit biedt zowel voor de verhuurder als de huurder voordelen”, aldus Ollongren. „Zo krijgen verhuurders meer mogelijkheden om maatwerk aan te bieden en kunnen huurders mogelijk langer in de woning blijven zitten, bijvoorbeeld als hun nieuwe woning later beschikbaar komt dan verwacht.”

De Woonbond is blij met de eerste stap van het kabinet om iets te ondernemen tegen de onbetaalbare huurprijzen in de vrije sector. „Eindelijk wordt er een stap genomen om huurders te beschermen tegen de enorme prijsstijgingen op de vrije huurmarkt. Daar zetten wij ons als Woonbond al lang voor in. Huurders betalen hier vaak al de hoofdprijs, en zien dat jaarlijks fors oplopen”, aldus directeur Zeno Winkels.

Wel wijst hij erop dat nog veel te winnen is om de positie van huurders op de vrije markt te verbeteren. Het zogeheten woningwaarderingsstelsel, waarmee een maximale huurprijs wordt bepaald voor een huurwoning, geldt niet voor de vrije huursector. Hierdoor kunnen de aanvangshuurprijzen in deze sector erg hoog zijn en vaak niet in lijn met de kwaliteit van de woning. Ook hebben huurders in de vrije sector geen toegang tot de huurcommissie om te hoge servicekosten of achterstallig onderhoud aan te vechten, aldus de Woonbond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer