Economie

Beurzen omlaag na tegenvallend economienieuws uit VS

De Europese beurzen zijn donderdag met stevige verliezen gesloten. Het sentiment kreeg een knauw van nieuwe cijfers over de Amerikaanse uitkeringsaanvragen. Er bleken een stuk meer Amerikanen om steun bij de overheid te hebben aangeklopt dan economen in doorsnee hadden voorzien. Ook galmde de waarschuwing van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell voor de economische risico’s van de coronacrisis nog na op de beursvloeren.

ANP
14 May 2020 17:52Gewijzigd op 16 November 2020 19:15

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,6 procent lager op 499,03 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 666,57 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot zo’n 2,8 procent in.

Hekkensluiter in de AEX was biotechnoloog Galapagos met een verlies van 5,6 procent. ING voerde de weinige stijgers aan met een koerswinst van 2,3 procent.

SBM Offshore was koploper in de MidKap met een plus van dik 5 procent. De oliedienstverlener verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar vanwege de zwakke oliemarkt en de coronacrisis, maar handhaafde de prognose voor het bedrijfsresultaat. Ook stelt SBM goed gepositioneerd te zijn om de crisis te doorstaan en er zelfs sterker uit te komen. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte daarentegen ruim 2 procent. KLM gaat, in lijn met de richtlijn van de Europese Commissie, klanten van wie de vlucht de komende tijd wordt geannuleerd, de mogelijkheid bieden om geld terug te krijgen.

Pharming daalde daarnaast zo’n 6 procent. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal meer omzet en winst dankzij het succes van zijn geneesmiddel Ruconest. Pharming rekent ook voor dit jaar op verdere groei van omzet en winst, maar waagt zich niet aan een concrete voorspelling. Euronext steeg bijna 3 procent. De beursuitbater profiteerde afgelopen kwartaal van de wilde koersbewegingen op de aandelenmarkten en boekte meer omzet en winst.

Elders in Europa trok onder meer Deutsche Telekom (plus 1,3 procent) de aandacht. De Duitse telecomgigant heeft weinig last van de coronacrisis en presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht. In Parijs zakte Bouygues bijna 5 procent. Het Franse bouw- en telecomconcern leed verlies in het afgelopen kwartaal en waarschuwde voor nog slechtere resultaten in het huidige kwartaal.

De euro was 1,0793 dollar waard, tegen 1,0839 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3 procent duurder op 26,05 euro. Brentolie kostte ook 3 procent meer, op 30,07 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer