Economie

AEX over breed front omlaag

De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag over een breed front omlaag. Ook de andere Europese beurzen zakten verder weg na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers bleven voorzichtig na de waarschuwing van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell voor de economische risico’s van de coronacrisis. Op het Damrak kwamen onder meer biotechnoloog Pharming en maritiem dienstverlener SBM Offshore met kwartaalberichten.

ANP
14 May 2020 09:13Gewijzigd op 16 November 2020 19:14

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent lager op 505,70 punten. Alle 25 hoofdfondsen gingen omlaag. De MidKap daalde 0,9 procent tot 673,18 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,3 procent.

Grootste daler in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 2,6 procent. SBM Offshore ging aan kop in de MidKap met een plus van 2,7 procent. De oliedienstverlener verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar vanwege de zwakke oliemarkt en de coronacrisis. De prognose voor het bedrijfsresultaat bleef wel overeind. Ook stelt SBM goed gepositioneerd te zijn om de crisis te doorstaan en er zelfs sterker uit te komen.

Pharming verloor 0,9 procent. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal meer omzet en winst dankzij het succes van zijn middel Ruconest, een therapie voor patiënten met erfelijk angio-oedeem. Pharming rekent voor dit jaar op verdere groei van omzet en winst, maar waagt zich niet aan financiële details. Funderingsspecialist Sif klom 1 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Euronext steeg 5,7 procent. De beursuitbater profiteerde in het eerste kwartaal van de wilde koersbewegingen op de aandelenbeurzen en boekte meer omzet en winst.

In Frankfurt klom RWE 2 procent. Het Duitse energieconcern sloot het eerste kwartaal af met een hoger resultaat en handhaafde zijn eerder gestelde doelen voor dit jaar. Ook het Duitse chemie- en farmacieconcern Merck (min 1,6 procent) zag het kwartaalresultaat stijgen, maar het bedrijf is wel voorzichtiger geworden voor de rest van het jaar vanwege de coronacrisis. Deutsche Telekom won 0,9 procent dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. In Parijs zakte Bouygues 4 procent na een kwartaalverlies van het Franse bouw- en telecomconcern.

De euro was 1,0811 dollar waard tegen 1,0839 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,4 procent tot 25,90 euro. Brentolie kostte 2,5 procent meer op 29,91 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer