Brussel stelt richtlijnen op om toerisme weer op gang te krijgen
Garanderen dat Nederlanders deze zomer massaal en zorgeloos een vakantietrip naar een zonnig oord kunnen maken kan ze niet, maar de Europese Commissie hoopt met een reeks richtlijnen het toerisme in de EU geleidelijk weer op gang te brengen.
In een ‘toerismepakket’ stelt de commissie woensdag een gefaseerde opheffing van grenscontroles voor en protocollen voor veilig vervoer per trein en vliegtuig en in het verblijf. Ook ontwikkelt ze een interactieve kaart waarop reislustigen de epidemiologische ontwikkelingen in de EU kunnen volgen en waar ze hun reisdoel op kunnen afstemmen.
Volgens de commissie is de heropening van de Schengenzone, waarin in normale tijden vrij gereisd kan worden, prioriteit. Veel lidstaten hebben, in tegenstelling tot Nederland, op eigen houtje grenscontroles ingesteld of de grenzen gesloten toen het coronavirus Europa bereikte. In een klap de hele EU openstellen lijkt volgens de commissie niet realistisch, maar ze dringt wel aan op een betere coördinatie tussen de lidstaten van hun exitstrategie waarbij „de gezondheid voorop staat en er geen discriminatie tussen inwoners van verschillende landen mag zijn”, aldus vicevoorzitter Margrethe Vestager. Het afbouwen van reisbeperkingen zou kunnen beginnen tussen landen en regio’s in een vergelijkbare epidemiologische fase, en moet gepaard gaan met beschermende maatregelen en voldoende zorg- en testcapaciteit.
De commissie is geen voorstander van een immuniteitspaspoort of verplichte quarantaine bij aankomst in een vakantieland. Wel beveelt ze het dragen van mondkapjes in vliegtuigen aan. Ze stelt ook standaardnormen voor apps voor om contacten tussen besmette personen te traceren. Die moeten vrijwillig zijn en zouden ook in andere lidstaten dan het thuisland moeten functioneren.
Estland, Letland en Litouwen hebben al aangekondigd vanaf 15 mei hun grenzen voor elkaar open te stellen. Het Beneluxparlement toonde zich eerder deze week ook voorstander van het opnieuw vrij reizen tussen België, Nederland en Luxemburg.