Shell wil vertrouwen terugwinnen
Shell hoopt woensdag met de presentatie van een nieuwe strategie het vertrouwen van de beleggers terug te winnen. De Nederlands-Britse oliereus moet uitleggen hoe het zijn oliereserves weer op een solide niveau denkt te krijgen.
Beleggers zitten met veel vragen sinds Shell begin dit jaar onthulde dat het over veel minder bewezen reserves beschikte dan het jarenlang had doen geloven. De granieten reputatie van het concern brokkelde zo ver af dat zelfs geruchten over een overname door Total de kop opstaken.
Deze strategiepresentatie is niet het slotakkoord van het vertrouwensoffensief dat Shell na de afwaardering van zijn oliereserves heeft ingezet. Na de affaire rolden er weliswaar koppen en werd er snel geschikt met de Amerikaanse en de Britse beursautoriteiten, maar er kwam geen structurele oplossing voor de omslachtige besluitvorming binnen het concern.
Na de reservekwestie barstte er onder beleggers een storm van kritiek los over de gecompliceerde bestuursstructuur van de Koninklijke/Shell Groep. Boze aandeelhouders pleitten voor één centrale directie. Hierop stelde Shell een onderzoekscomité samen dat in november aanbevelingen zal doen over de bestuursstructuur van het olieconcern.
De groep kent nu twee directies, die samen weer een groepsdirectie vormen. Daarboven zijn er twee raden van commissarissen. De Nederlandse poot Koninklijke Olie maakt 60 procent van het concern uit, het Britse Shell Transport & Trading 40 procent.
Sommige onderdelen in Shells nieuwe strategie zijn geen geheim. De multinational is al lange tijd bezig onderdelen waarin hij niets meer ziet, te verkopen. „Shell heeft natuurlijk al het nodige verkocht”, zegt analist Bert van Hoogenhuyze van Effectenbank Stroeve. „In landen waar het concern een klein marktaandeel heeft, stoot het structureel activiteiten af.”
In augustus kondigde Shell nog aan het chemiebedrijf Basell, een samenwerkingsverband met BASF, te willen verkopen. Deze verkoop zou het olieconcern rond de 4 miljard euro op kunnen leveren. Shell heeft ook her en der pompstations verkocht aan de concurrentie.
Het meerderheidsbelang in elektriciteitsproducent Intergen komt naar verwachting binnenkort in de etalage. Bankiers verwachten dat de prijs van Intergen, dat ook in Nederland actief is, richting de 5 miljard euro zal gaan.
Topman Van der Veer zal woensdag in Londen de nieuwe strategie presenteren. Van der Veer benadrukte vorige week dat er vooruitgang wordt geboekt met de nieuwe bestuursstructuur, maar dat hij zich tijdens zijn optreden woensdag zal „concentreren” op de nieuwe strategie. „Shell moet aan de buitenwereld gaan vertellen waar het de komende vijf tot tien jaar grote slagen denkt te kunnen slaan”, zegt Van Hoogenhuyze.
Onder beleggers en analisten leeft de verwachting dat Van der Veer tijdens de strategiepresentatie een klein voorschot zal nemen op het rapport dat in november naar buiten komt. Een paar voorbeelden waaruit een verbeterde organisatiestructuur en een strenger intern toezicht naar voren komen, kunnen veel onrust bij de beleggers wegnemen en de traag herstellende aandelenkoers een steuntje in de rug geven.