Binnenland

Van Aartsen: Buiten Kabul geen troepen

De Nederlandse regering is geen voorstander van het stationeren van troepen van de internationale veiligheidsmacht ISAF in andere Afghaanse steden dan de hoofdstad Kabul.

Redactie politiek
20 March 2002 08:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken voelt echter wel voor het idee troepen vanuit Kabul in te zetten als het in andere steden misgaat.

Volgens Van Aartsen, die maandag een gesprek had met zijn Amerikaanse ambtgenoot, Powell, is het aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om inhoud te geven aan de discussie over een eventuele verbreding van het mandaat voor de veiligheidsmacht in Afghanistan. Het persbureau Reuters meldde na afloop van de besprekingen dat Nederland en de VS tegen uitbreiding van het mandaat naar andere steden zouden zijn.

Het nieuws dat het kabinet tegen een verbreding van het VN-mandaat voor de vredesmacht zou zijn, viel bij een aantal woordvoerders in de Tweede Kamer niet in goede aarde. Het PvdA-kamerlid Koenders noemde het „onbegrijpelijk.” Zelf is hij na een bezoek aan het land ervan overtuigd dat de internationale gemeenschap niet weg kan blijven uit de andere grote Afghaanse steden.

Maar ook D66, GroenLinks en de ChristenUnie zijn niet te spreken over de actie van Van Aartsen. GroenLinks-kamerlid Harrewijn wil dat de minister de Kamer zo snel mogelijk op de hoogte stelt van wat er precies aan de hand is. Volgens de woordvoerder van de minister is Reuters te kort door de bocht gegaan. Het gesprek over de toekomst van Afghanistan is een lopend debat. Daarin is het volgens Van Aartsen van belang dat de VN haast maken met de discussie over verlenging van het mandaat voor de vredesmacht. Het huidige loopt in juni af.

Tevens wordt gesproken over uitbreiding van de mogelijkheden van de veiligheidsmacht. „De indruk in Nederland is dat je niet moet overgaan tot het stationeren van troepen buiten Kabul”, aldus de woordvoerder. Maar wat wel zou kunnen, is andere steden vanuit Kabul bedienen, als daar iets misgaat of als de Afghaanse regering daar om vraagt. Een deel van de veiligheidsmacht zou dan tijdelijk kunnen worden overgeplaatst, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer