Binnenland

Verdachte Baarnse moordzaak onvermurwbaar

De Utrechtse rechtbankvoorzitter E. Bueno viel maandag met de deur in huis: „Meneer De R., hebt u het echtpaar Müller vermoord?” Het antwoord: „Ik beroep mij op mijn zwijgrecht.”

ANP
21 September 2004 08:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:39

De 60-jarige Paul de R. herhaalde dat antwoord op de eerste dag van zijn proces nog vele malen.

Het zijn vooral de stille getuigen en tal van aanwijzingen waar het openbaar ministerie het in de zaak tegen De R. van moet hebben. En de omstandigheden waarin de verdachte zich eind vorig jaar, begin dit jaar zich in bevond: zo’n beetje wonend in het huis van de Müllers aan de Rembrandtlaan in Baarn.

Volgens het OM heeft hij het echtpaar ruim vier jaar geleden vermoord. Vervolgens heeft hij zich in het opgehouden bestaan van de Müllers genesteld en geleefd van hun geld, onder meer door bankmachtigingen te vervalsen. Voor die vervalsingen lijkt hard bewijs te zijn, onder meer dankzij schriftkundig onderzoek en De R.’s DNA op postzegels en een enveloppe.

De stoffelijke overschotten van het echtpaar Müller zou De R. hebben begraven op het terrein van de Baarnse kinderboerderij, die hij sinds 1994 beheerde. De R. was er dag en nacht. Dus viel het ook niet echt op toen hij op zeker moment met graafmachines in de weer ging.

Ook tijdens de politieverhoren beriep De R. zich onverstoorbaar op zijn zwijgrecht. De rechtbank bekeek maandag een deel van die op video opgenomen verhoren. Alleen toen zijn verhoorders hem foto’s lieten zien van het geïmproviseerde graf van de Müllers viel De R. tijdelijk stil.

Beide lichamen verkeerden in verregaande staat van ontbinding. Bij de sectie kon alleen de doodsoorzaak bij de echtgenoot worden vastgesteld: verwurging. De vrouw zou gestikt kunnen zijn door tape die zich op haar mond en neus bevond.

Het echtpaar Müller verdween eind 1999. De R. vertelde de buren dat zij naar België waren afgereisd, kennelijk voor onbepaalde tijd. De politie bleef passief, ook nadat verontruste buurtbewoners melding maakten van hun plotselinge verdwijning. Er was een onderzoek van journalist Peter R. de Vries voor nodig om het opsporingsapparaat in werking te krijgen. De Vries droeg zijn bevindingen eind vorig jaar aan politie en justitie over, waarop spoedig de arrestatie van De R. en de ontdekking van de stoffelijke overschotten volgde.

De R. werd vooral verdacht toen bleek dat hij in de jaren zeventig in een zeer vergelijkbare zaak verwikkeld is geweest. Toen bewoonde hij het huis van de verdwenen en nooit teruggevonden weduwe Tina Akersloot in Haarlem. Politie en justitie konden de zaak tegen De R. toen niet rondkrijgen.

Dinsdag zet de rechtbank het proces tegen De R. voort. Dan zal het college onder anderen een medegedetineerde van De R. horen. De verdachte zou loslippig tegen deze man zijn geweest over de moorden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer