Kamer eist ’strohalm’ voor kokkelvissers
Minister Veerman van Landbouw moet zijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat de kokkelvissers dit jaar toch nog kunnen uitvaren. Die opdracht hebben de Kamerfracties van VVD, CDA, SGP en ChristenUnie de bewindsman meegegeven tijdens een ingelast overleg maandag.
De mechanische kokkelvisserij, die van het kabinet per 2005 uit de Waddenzee moet verdwijnen, heeft voor 2004 een vergunning gekregen. De vissers kunnen echter niet uitvaren vanwege aangetekende bezwaren tegen de vergunning. Omdat de Raad van State vorige week weigerde de schorsing van de kokkelvergunning op te heffen, behoort deze visserij op de Wadden in de praktijk tot het verleden.
Volgens Veerman is er een „hele kleine theoretische mogelijkheid" dat de kokkelvissers nog kunnen uitvaren dit jaar. „Ik zal het proberen maar klampt u zich niet vast aan een strohalm."
Onder de verschillende Kamerleden van onder meer SP en Groenlinks heerst enig onbegrip over de gang van zaken rond de kokkelvisserij. Enerzijds wil het kabinet deze visserij vanaf volgend jaar verbieden, maar tegelijkertijd geeft Veerman voor 2004 wel een vergunning af, waarmee acht miljoen kilo kokkels uit de Waddenzee gehaald mag worden. „De kokkelvisserij is als een nachtkaars uitgegaan. U had ze een fooi willen geven, maar dat is niet gelukt", constateert ook Van der Ham (D66).
Volgens Veerman hoeft het een het ander niet uit te sluiten. De kokkelvissers moeten vertrekken uit het Waddengebied omdat de sector niet milieuvriendelijk genoeg kan worden op korte termijn. De vergunning is afgegeven onder meer omdat er dit jaar een „extreem groot kokkelbestand" op de bodem ligt, waardoor er na opvissen meer dan voldoende voedsel overblijft voor de vogels.
Mocht Veerman erin slagen de geschorste vergunning alsnog bruikbaar te krijgen, dan zullen de vissers volgens de minister op zijn vroegst waarschijnlijk begin december kunnen uitvaren.
De kokkelvisvergunning, die voor dit jaar was afgegeven voor de Zeeuwse en Zuid–Hollandse deltawateren is maandag door de rechtbank in Amsterdam op verzoek van Faunabescherming eveneens geschorst, zo maakte natuurorganisatie bekend.
De kokkelsvissers zouden maandag overleg voeren op het ministerie over een schadevergoeding voor de misgelopen inkomsten in 2004 nu er niet gevist kan worden. Dat overleg is uitgesteld.