Opkomst in Rotterdam sterkt vakbeweging in protest
De demonstratie op de Rotterdamse Coolsingel heeft bij de vakbeweging alle verwachtingen overtroffen. Tienduizenden actievoerders doorstonden maandagmiddag tussen 13.00 uur en 14.30 uur regenachtig weer en een stevige wind om te demonstreren tegen de kabinetsingrepen in onder meer de WW, WAO, VUT en prepensioen.
Vakbondsvoormannen L. de Waal (FNV) en D. Terpstra (CNV) scandeerden boven het actiegedruis uit dat er meer dan 60.000 mensen op de been waren. Politieagenten op de Coolsingel gingen in een eerste schatting nog uit van ongeveer 30.000 demonstranten. „Het was in ieder geval het dubbele van de 20.000 actievoerders die we hadden voorspeld. De opkomst lag daarmee ver boven verwachting", aldus een woordvoerder van de grootste FNV–bond Bondgenoten.
„Dit sterkt de geloofwaardigheid van de vakbeweging", stelde Terpstra. FNV–voorzitter De Waal zei tot de menigte: „Als dit slechts een regionale bijeenkomst is, dan wordt de landelijke manifestatie 2 oktober in Amsterdam helemaal een succes. Wij gaan door in de strijd! Kan ik op jullie rekenen?" Waarop vanuit de massa opklonk: actie!, actie!, actie!.
Ook de rest van deze week organiseren de bonden van de FNV, CNV en MHP acties op diverse plekken in het land tegen het kabinetsbeleid. Zo vindt dinsdag, op prinsjesdag, een manifestatie plaats in Den Haag. Ook zijn demonstraties gepland in plaatsen als Arnhem, Utrecht en Eindhoven.
Voor de demonstratie in Rotterdam verzamelden zich rond het middaguur duizenden actievoerders aan de zuidkant van de twee grote bruggen van de Maasstad, de Willemsbrug en de Erasmusbrug. Vervolgens liepen ze in twee optochten naar de Coolsingel, waar al duizenden demonstranten stonden.
De demonstratie heeft grote delen van de Rotterdam en de haven platgelegd. Zo werd het openbaar vervoer in de stad stilgelegd tussen de ochtend– en de avondspits en veel havenwerkers houden een 24–uursstaking. Verder staakten veel gemeenteambtenaren, onder wie honderden brandweermannen en ambulancemedewerkers die vooral vrezen voor hun vroegpensioen. Ook verschenen flink wat docenten in het middelbaar beroepsonderwijs niet voor de klas.
Voorzitter R. de Boer van de vereniging van het Rotterdamse haven– en industriële bedrijfsleven Deltalinqs schatte in dat de vakbondsactie de haven zeker enkele tientallen miljoenen euro’s kost. „De imagoschade is erg groot. De betrouwbaarheid van de haven staat ter discussie."
De haven had de afgelopen weken met aanzienlijke achterstanden te maken in de verwerking van containers door het grote aanbod. Deze achterstand werd de laatste dagen juist ingelopen, maar dat wordt volgens De Boer door de acties tenietgedaan.
Het Centraal Bureau voor de Rijn en Binnenvaart (CBRB) schat de schade op een paar honderdduizend euro per dag. De naweeën van de acties duren naar inschatting van CBRB–directeur T. Roos enkele dagen. „Schepen kunnen een of meerdere dagen niet varen. Zij lopen uit schema."
In andere steden lag het bedrijfsleven, openbaar vervoer en het onderwijs maandag ook deels stil. Zo legden de bestuurders van trams en bussen van de Haagse Tram Maatschappij (HTM) in de regio Haaglanden tussen 09.00 uur en 16.00 uur het werk stil. In de fabriek van Heineken in Zoeterwoude brak eveneens een staking uit, waardoor op die locatie niet kon worden gebrouwen.