Kabinet laat hele politiebestel doorlichten
Het kabinet laat het komende jaar het gehele politiebestel doorlichten. De evaluatie moet uitwijzen hoe de politie functioneert, wat er beter kan en hoe dat kan worden bereikt. Ook staat ter discussie of de 26 politiekorpsen in hun huidige vorm blijven bestaan.
De veiligheidsministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) hebben daartoe maandag een stuurgroep ingesteld, onder leiding van de oud–commissaris van de koningin, J. Leemhuis–Stout. Zij moet voor 1 juli 2005 met haar evaluatie klaar zijn.
Om de onafhankelijkheid en afstand te garanderen op dit gevoelige en complexe dossier, hebben de leden van de stuurgroep geen betrokkenheid (meer) bij het politie– of departementale veld. Zelfs de ambtelijke ondersteuning komt niet van een van de ministeries maar van een projectbureau.
Tegelijkertijd laten Remkes en Donner een werkgroep, waarin vier ministeries en deskundigen zitten, modellen opstellen over het beheer, de transparantie en de doelmatigheid van de politie. Daarbij wordt ook gekeken hoe het landelijk beheer zou kunnen worden versterkt. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om de bevoegdheden van de ministers te versterken, zodat zij meer directe sturing kunnen geven aan de 25 politieregio’s en de KLPD. De stuurgroep moet kijken of de voorgestelde wijzigingen voldoende zijn om de bestaande knelpunten op te lossen.
Volgens Remkes is het doodnormaal dat tien jaar na de invoering van de Politiewet zo’n grondige evaluatie volgt. „We moeten kijken of datgene wat we voor ogen hebben, ook is uitgekomen.” Beide bewindslieden wezen verder op de ontwikkelingen in de afgelopen tien jaar en of de politie daar nog adequaat op is ingesteld. Zo zijn er nieuwe zware en grensoverschrijdende vormen van criminaliteit bijgekomen zoals mensenhandel en terrorisme.