Neerslagtekort loopt verder op
Het neerslagtekort in Nederland ligt met 79 millimeter ruim boven het langjarig gemiddelde voor de maand mei. Het tekort zal de komende twee weken naar verwachting verder oplopen, omdat het nauwelijks gaat regenen. In sommige delen van het land vallen beken en kleine riviertjes droog, wat erg vroeg is voor de tijd van het jaar.
Dat staat in de droogtemonitor, die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) donderdag heeft uitgebracht. Volgens de LCW heeft de regen die vorige week viel wel even gezorgd voor meer water in de bodem, maar alleen in laaggelegen delen van het land. Op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van het land, waar geen water uit rivieren aangevoerd kan worden, is de grondwaterstand al zeer laag. Natuurorganisaties zeggen dat de gevolgen voor de natuur „desastreus” zullen zijn als het voor het derde jaar achter elkaar zeer droog blijft.
De waterstand in de grote rivieren is ook lager dan normaal, aldus de LCW. Grote schepen en duwstellen hebben daar hinder van, omdat ze daardoor minder lading kunnen vervoeren. Er zijn geen problemen met de drinkwatervoorziening.
De waterschappen en Rijkswaterstaat houden zo veel mogelijk water vast om het grondwater op peil te houden. Om die reden zal ook de Maas onder Maasbracht naar een hoger peil worden gebracht, terwijl de peilen in het IJsselmeer en het Markermeer eveneens omhoog gaan.