Beurzen klimmen op drukke cijferdag
De Europese beurzen wonnen donderdag terrein. Een onverwachte stijging van de Chinese export en de versoepeling van de coronamaatregelen zorgden voor optimisme. Beleggers kregen daarnaast een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen. Op het Damrak werden de cijfers van Ahold Delhaize, DSM en ArcelorMittal goed ontvangen. De kwartaalberichten van Air France-KLM en BAM vielen echter tegen.
De AEX-index op Beursplein 5 stond rond het middaguur 1,4 procent in de plus op 512,44 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 702,39 punten. Parijs en Frankfurt stegen tot 0,8 procent. Londen won 0,7 procent na het besluit van de Bank of England om de rente onveranderd te laten.
ArcelorMittal (plus 3,5 procent) was koploper in de AEX. De staalmaker schrapte het dividend en zette het mes in de kapitaalinvesteringen om zijn buffers te versterken. Ahold Delhaize won 2,4 procent. Het supermarktconcern voerde de kwartaalwinst flink op dankzij hamsterende consumenten.
Biotechnoloog Galapagos, die later op de dag met cijfers komt, klom 3 procent. DSM won 2,2 procent. Het speciaalchemieconcern wist de lagere omzet van de materialendivisie, die veel klanten in de auto-industrie heeft, te compenseren door de verkopen van de voedingsdivisie, waardoor de kwartaalomzet gelijk bleef.
BAM raakte 6,4 procent kwijt in de MidKap. De bouwer boekte een lager kwartaalresultaat en waarschuwde voor de onzekerheden rond de pandemie. Volgens BAM is het noodzakelijk dat overheden de sector ondersteunen. Air France-KLM verloor ruim 4 procent na een nettoverlies van 1,8 miljard euro in het eerste kwartaal. De luchtvaartmaatschappij wordt net als sectorgenoten keihard geraakt door de coronacrisis. Concurrent IAG zakte 3,5 procent in Londen. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia leed afgelopen kwartaal ook een miljardenverlies.
Telecomconcern BT kelderde bijna 10 procent in Londen na het schrappen van het dividend en de vooruitzichten. Ook vrezen beleggers meer concurrentie voor BT doordat kabel- en telecomgiganten Liberty Global en Telefónica hun Britse activiteiten samenvoegen tot het grootste telefoon- en internetbedrijf van het Verenigd Koninkrijk. In Frankfurt dikte Zalando 9 procent aan. De webwinkel verwacht dankzij de coronacrisis stevig door te groeien.
De euro was 1,0789 dollar waard tegen 1,0802 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent duurder op 24,46 euro. Brentolie kostte 1,8 procent meer op 30,26 dollar per vat.