Veel gezinnen komen maar moeilijk rond
Meer dan de helft van de gezinnen met een middeninkomen (1200-2000 euro netto) komt maandelijks met moeite rond. Bij huishoudens zonder kinderen gaat het om 45 procent.
Dat bleek zondag uit een peiling van onderzoeksbureau Intomart, in opdracht van het tv-programma Netwerk. Daaruit kwam bovendien naar voren dat een overgrote meerderheid van de mensen met middeninkomens het gevoel heeft dat het kabinet geen oog heeft voor hun financiële zorgen.
Minister De Geus (Sociale Zaken) meldde in de uitzending dat hij de 45 procent die moeilijk rondkomt een „hoog getal” vond. Hij noemde het een „pijnlijk bericht” dat ook een groot aantal moet bezuinigen op de aankoop van verse groenten. „Dat lijkt me niet gezond”, zei De Geus.
Voor het onderzoek werden 750 mensen met middeninkomens ondervraagd. Van de huishoudens met kinderen gaf de helft aan regelmatig rood te staan. Onder meer vakantie, kleding en de kapper zijn posten waarop bezuinigd wordt. Van de ondervraagden voelt 85 procent zich miskend door het kabinet.
De Geus zei wel begrip op te kunnen brengen voor de onvrede. Zijn boodschap was dat juist ook de middeninkomens meetellen en straks naar verwachting kunnen profiteren van de aantrekkende economie. Voor het komende jaar is er nog koopkrachtverlies. „Ik heb goede hoop dat het het laatste jaar is”, zei De Geus.
De verhoging van de eigen bijdrage in de thuiszorg, begin dit jaar, heeft voor enkele honderden mensen ernstige problemen veroorzaakt. Zij dreigen te vereenzamen omdat ze de deur niet uitkomen, ze vervuilen, lenen geld om de thuiszorg te betalen, of bezuinigen op bijvoorbeeld de telefoon of kleren, aldus directeur I. van Bennekom van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) zaterdag in het televisieprogramma Twee Vandaag.
De NPCF presenteerde de uitkomsten van een enquête onder 500 mensen die zelf eerder al aangegeven hadden problemen te hebben met de verhoging van de eigen bijdrage, begin dit jaar. Het gaat om mensen van tussen de 40 en 60 jaar. Velen hebben geen partner, moeten van een relatief lage uitkering rondkomen en hebben geen zin om in een verpleeghuis te wonen, stelde Van Bennekom.
Van de ondervraagden bleek 20 procent de thuiszorg opgezegd te hebben, 55 procent bezuinigt op noodzakelijke uitgaven voor bijvoorbeeld vervoer, kleding, of de telefoon. Volgens de respondenten bieden de financiële compensatiemaatregelen van het kabinet geen soelaas. Van Bennekom spreekt van een „onacceptabele maatschappelijke situatie” en vindt dat Den Haag er wat aan moet doen. „Je creëert nieuwe armoede.”