Kritiek Republikeinen op Irak-beleid
Een aantal prominente Republikeinse senatoren leverde zondag in diverse tv-programma’s scherpe kritiek op het Irak-beleid van president Bush.
„Feit is dat wij momenteel in Irak grote problemen hebben, wat betekent dat het beleid dringend bijgesteld moet worden”, aldus senator Chuck Hagel, vice-voorzitter van de commissie buitenland van de Senaat in het CBS-programma Face the Nation.
Zijn collega John McCain kritiseerde in Fox News Sunday de Amerikaanse bombardementen op steunpunten van de rebellen in Irak in steden als Fallujah waar momenteel geen Iraakse of Amerikaanse grondtroepen opereren. Volgens McCain zijn grondtroepen echter onontbeerlijk om deze steden van rebellen te zuiveren. „Zoiets lukt niet met bombardementen vanuit de lucht of met artilleriebeschietingen. Daarvoor heb je grondtroepen nodig en wel hoe eerder hoe beter”, aldus McCain.
De senator, die in de afgelopen weken herhaaldelijk campagne heeft gevoerd voor Bush, kritiseerde het feit dat de Amerikanen volgens hem te weinig troepen in Irak hebben. „Daardoor waren vorig jaar de massale plunderingen mogelijk die het gezag van het invasieleger ondermijnden en daardoor is het nu onmogelijk om voldoende veiligheid te garanderen in Irak”, aldus McCain.
Bush was „niet open genoeg” over de moeilijke situatie in Irak. Volgens The New York Times plant het Amerikaanse militaire opperbevel in Irak een offensief tegen de rebellencentra voor de periode na de Amerikaanse verkiezingen begin november. Critici vrezen dat de rebellen daardoor extra tijd krijgen om zich beter op zo’n offensief voor te bereiden.
Democratisch presidentskandidaat John Kerry zei eind vorige week dat het Ministerie van Defensie van plan is om na de verkiezingen reservisten en leden van de Nationale Garde massaal op te roepen om de troepenmacht in Irak te versterken. Het Pentagon ontkende niet dat er zulke plannen bestaan, maar daarbij gaat het volgens het ministerie om de reguliere afwisseling van de troepen in Irak.
De Republikeinse senator Richard Lugar -voorzitter van de commissie buitenland van de Senaat- beschuldigde de Republikeinse regering van „incompetentie.” In het ABC-programma This Week hekelde hij met name het feit dat er tot nu toe nauwelijks iets is terechtgekomen van de wederopbouw van Irak. Van de meer dan 18 miljard dollar die Washington daarvoor heeft uitgetrokken is iets meer dan 1 miljard dollar daadwerkelijk besteed.
Verschillende Republikeinse en Democratische senatoren wezen op het inlichtingenrapport dat vorige week bekend werd. Daarin toont de Amerikaanse inlichtingengemeenschap zich niet bijster optimistisch over de vooruitzichten in Irak. In het gunstigste geval blijft de situatie zoals die nu is. In het ongunstigste geval ontaardt de situatie in een regelrechte burgeroorlog, zo vreest men.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei vorige week dat er in Irak in januari geen „geloofwaardige” verkiezingen gehouden kunnen worden als de veiligheidssituatie niet verbetert.
De interim-premier van Irak Iyad Allawi gaf zondag in Londen echter aan dat de verkiezingen in januari doorgaan, hoezeer de rebellen het democratische proces ook proberen te torpederen. „Ik denk dat de verkiezingen in januari een ernstige tegenvaller worden voor de terroristen”, aldus Allawi, die zondag in Londen werd ontvangen door de Britse premier Tony Blair. Allawi is op weg naar de VS, waar hij de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York zal toespreken. Hij wordt ook ontvangen door president Bush.
De Amerikaanse president spreekt de VN dinsdag toe. De Amerikanen zullen Allawi als vertegenwoordiger van een democratisch Irak naar voren schuiven, maar zullen ook kritiek te horen krijgen over de situatie in Irak en over de onzekere situatie in Afghanistan, waar over een maand gestemd wordt.