Binnenland

Bijna 100.000 huizen tegen de vlakte

In 56 wijken van de vier grote steden en 26 middelgrote gemeenten gaan in de komende jaren zo’n 95.000 vroegnaoorlogse woningen tegen de vlakte.

Redactie politiek
20 September 2004 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:39

In plaats daarvan komen zo’n 115.000 nieuwe duurdere koop- en huurwoningen. Ook voor de laagste inkomens zijn nieuwe huizen beschikbaar.

Dat schrijft minister Dekker van VROM in een brief die ze eind vorige week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het doel van de operatie is het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken, waar in totaal bijna 540.000 huizen staan en een miljoen mensen wonen.

Doordat er in de 56 wijken veel kleine en goedkope huurwoningen staan, heeft dat volgens de minister geleid tot een eenzijdige samenstelling van de bevolking. Veel mensen hebben een uitkering of een laag inkomen. Mede daardoor is er onvoldoende sociale samenhang. Ook is er sprake van onveiligheid en overlast.

Door herstructurering moet er in deze wijken een woningaanbod komen voor alle groepen uit de bevolking. Momenteel trekken mensen met midden- en hogere inkomens massaal weg uit vroegnaoorlogse wijken. Zij moeten in de toekomst in de wijken blijven. Om de leefbaarheid van wijken te vergroten, moeten ook winkels, groenvoorzieningen, straten en pleinen worden vernieuwd.

Volgens de minister is het geen probleem om in plaats van 95.000 woningen 115.000 nieuwe te bouwen. De vroegnaoorlogse wijken zijn over het algemeen zeer ruim opgezet. Overigens vindt in sommige wijken ook verdunning van woningbouw plaats door aanleg van groenvoorzieningen.

De renovatie van wijken is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van betrokken gemeenten en woningcorporaties. Volgens de minister hebben corporaties voldoende financiële reserves. Degenen die onvoldoende geld hebben, moeten middelen ontvangen van hun rijke collega’s. Minister Dekker zal zich, indien nodig, voor zo’n verschuiving inzetten. Dat is met het stimuleren van huisvesting voor studenten ook gebeurd.

Overigens zijn nog niet voor alle 56 wijken concrete afspraken gemaakt. Voor 23 wijken is de zaak al rond. Minister Dekker zal in de komende maanden proberen de overige projecten ook van de grond krijgen. Als dat voor het eind van het jaar niet lukt, kunnen de gemeenten en corporaties geen geld van het Rijk tegemoet zien.

Het Rijk heeft voor de gehele operatie 1,4 miljard euro beschikbaar. Bewoners die door de sloop en nieuwbouw tijdelijk hun huis uit moeten, krijgen een verhuiskostenvergoeding van minimaal 5000 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer