Hervormingsmaatregelen Turkije blijven uit
Het Turkse parlement is zaterdag met reces gegaan zonder dat het pakket maatregelen is aangenomen waarmee Turkije de Europese Unie hoopt te overtuigen van zijn democratische gezindheid.
Het parlement is niet aan de maatregelen toegekomen door de heisa die is ontstaan over het voorstel van de regeringspartij AK om overspel strafbaar te stellen, als onderdeel van de beoogde wijzigingen in het Wetboek van Strafrecht.
Het zomerreces eindigt op 1 oktober. Op 6 oktober moet de Europese Commissie een oordeel geven over de vorderingen van Turkije, ter voorbereiding van een EU-top op 17 december waar het besluit moet vallen of er toetredingsonderhandelingen met het land worden geopend.
Eurocommissaris voor uitbreiding van de Unie, Günter Verheugen, zei zondag dat de EU niet met Turkije in onderhandeling treedt als de beoogde wijzigingen in het Wetboek van Strafrecht niet worden doorgevoerd. Als de gewenste hervormingen uitblijven, zal de Europese Commissie op 6 oktober een negatief advies uitbrengen, zei Verheugen onomwonden tegen de krant Bild am Sonntag.
De Europese Commissie had zaterdag al bij monde van woordvoerder Joao Vale De Almeido laten weten dat de huidige gang van zaken in Turkije van nadelige invloed kan zijn op de op 6 oktober te nemen beslissing.
Vrijdag waarschuwde de Europese Commissie de Turkse regering ook nog eens nadrukkelijk om geen nieuwe poging te doen het wetsvoorstel dat overspel strafbaar stelt, ter tafel te brengen. De EU meende dat het omstreden wetsvoorstel van de baan was, zei commissiewoordvoerder Jan-Christophe Filori, maar heeft er „bezorgd kennis van genomen” dat de door de islam geïnspireerde Turkse regeringspartij overweegt het opnieuw in te dienen. „Dat zou een verkeerd signaal zijn”, zei Filori.
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan reageerde woedend. Filori moet zich met zijn eigen zaken bemoeien, luidde zijn boodschap. „Wij zijn Turkije. Wij zijn Turken. Wij nemen onze eigen beslissingen”, aldus Erdogan.
De oorspronkelijk door de regering beoogde wetswijzigingen zouden hebben geresulteerd in zwaardere straffen voor verkrachting, pedofilie, marteling, mensensmokkel en het vermoorden van buitenechtelijke kinderen. Ook zouden verkrachting binnen het huwelijk en seksueel misbruik voor het eerst strafbaar worden gesteld. Vermoedelijk om zijn conservatieve aanhangers te vriend te houden, had premier Erdogan aan het wijzigingenpakket toegevoegd dat ook overspel strafbaar wordt.
Volgens Erdogan is de maatregel erop gericht vrouwen te beschermen, maar vrouwengroepen stellen dat de wet waarschijnlijk juist tegen vrouwen gebruikt gaat worden. Zij waarschuwen dat het plan de zogenoemde eerwraak, het vermoorden van vrouwen of meisjes die hun familie te schande hebben gezet, in de hand werkt.