Kerk & religie

Synode nieuwe vrijgemaakten uitgesteld

De zogenoemde nieuwe vrijgemaakten zullen vooralsnog niet in synodaal verband bijeenkomen. Zaterdag besloten afgevaardigden van dit nieuwe kerkverband, voortgekomen uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), eerst te komen tot de oprichting van -een tweetal- classes.

Kerkredactie
20 September 2004 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:39

Dat meldde dr. P. van Gurp, emeritus predikant en woordvoerder van de nieuwe vrijgemaakten, maandagmorgen desgevraagd.

Afgevaardigden van het kerkverband kwamen zaterdag in Hasselt bijeen. Vorige maand nog zei dr. Van Gurp te verwachten dat op deze vergadering het besluit zou worden genomen begin volgend jaar de eerste synode te beleggen. „Die gedachte lijkt ons bij nader inzien wat te hoog gegrepen”, aldus de emeritus predikant, tevens redacteur van het blad Reformanda, de spreekbuis van de nieuwe vrijgemaakten en bezwaarde leden van de GKV.

Besloten werd daarom eerst twee classes op te richten, een classis Noordoost en een classis Zuidwest. Deze zullen „waarschijnlijk begin december, of begin volgend jaar” vergaderen. Als samenroepende kerk voor de classis Noordoost is aangewezen de kerk van Midwolde e.o.; als samenroepende kerk voor de classis Zuidwest die van Berkel en Rodenrijs/Bergschenhoek. Deze classes zullen een generale synode gaan voorbereiden. Dr. Van Gurp verwacht dat die „in elk geval voor de zomer volgend jaar” bijeen zal komen.

Op de vergadering in Hasselt waren, aldus dr. Van Gurp, afgevaardigden aanwezig van de vijf inmiddels geïnstitueerde kerken (die elk drie „broeders” hadden afgevaardigd) en van zes gemeenten in oprichting. Van de laatste waren per gemeente „een à twee personen” aanwezig.

Besproken werd zaterdag ook het werk van de verschillende opgerichte deputaatschappen: een deputaatschap dat de contacten met de buitenlandse kerken gaat aanhalen, een deputaatschap dat gaat bekijken welke GKV-besluiten van de achterliggende jaren revisie behoeven, een deputaatschap voorlichting en coördinatie, een deputaatschap voor financieel beheer en een deputaatschap voor de opleiding tot de dienst des Woords. Het nadenken over de opleiding tot predikant staat overigens nog in „het allereerste begin”, zegt dr. Van Gurp.

Nagedacht moet er volgens hem verder worden over de kerkrechtelijke regels die er binnen het nieuwgevormde kerkverband gaan gelden. „De kerkorde van de GKV gaat toch uit van een groot kerkverband, met classes, particuliere synodes en een generale synode. Wij hebben op dit moment nog geen particuliere synodes. Leden van de classes moeten dus rechtstreeks afgevaardigd kunnen worden naar de generale synode.” Het ontbreken van particuliere synodes heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld artikel 31 van de kerkorde, dat bepaalt dat het mogelijk is zich op een meerdere vergadering te beroepen. „In zulke gevallen moet het mogelijk worden zich op een andere classis te beroepen.”

Tot nu toe hebben zich ongeveer 1200 leden van de GKV vrijgemaakt van hun kerkverband. Zij komen, zo blijkt uit het overzicht in Reformanda, samen op veertien plaatsen in het land. De grootste gemeente is die van Bergentheim/Bruchterveld, met zo’n 280 leden.

In Reformanda van vorige week roert dr. Van Gurp ook het punt van het beroepingswerk aan. Het nieuwe kerkverband telt tot nu toe één (emeritus) predikant, dr. Van Gurp zelf. „Het ziet er naar uit dat het niet lang meer duren zal of het beroepingswerk kan aan de orde komen”, schrijft hij. „Wat de draagkracht van de kerken betreft, is het niet te hoog gegrepen, denk ik, om twee of drie predikanten te krijgen. (…) Het zal wel hierop moeten uitlopen dat er predikanten uit de buitenlandse zusterkerken moeten worden beroepen.”

De predikant is van mening dat dit laatste zeker kan. „Immers, wij zijn gewoon de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt, red.) gebleven, met welke deze buitenlandse kerken de relatie van zusterkerken hebben. Wij zijn immers niet veranderd. Daarom kunnen wij van onze kant gewoon verder gaan op die weg.” De buitenlandse zusterkerken hebben, aldus dr. Van Gurp, „tot nu toe geen beslissing genomen in de vraag welke van de twee kerkverbanden in Nederland inderdaad de wettige voortzetting is van de Gereformeerde Kerken. (…) In feite hebben de zusterkerken dus nog steeds een zusterkerkrelatie, ook met de Gereformeerde Kerken die zich in 2003/2004 hebben vrijgemaakt.”

Reformanda meldt verder de oprichting van de stichting ”Het theologische Boek”. Deze stelt zich ten doel theologische boeken te verzamelen en te beheren ten behoeve van de nieuwe kerken. „Deze stichtingsvorm, waarvoor werd gekozen, is bedoeld als een tijdelijke vorm.” Het is de bedoeling dat de stichting zo spoedig mogelijk met de nieuwe vrijgemaakte kerken in contact treedt om de bibliotheek over te dragen aan deze kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer