Binnenland

Haags college wacht spannende week

Crisis na crisis overleefde de Haagse wethouder van Wonen, Arend Hilhorst (PvdA), de afgelopen jaren. Of hij deze week het hoofd boven water houdt, is de vraag.

ANP
20 September 2004 07:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:39

Steeds hielden de coalitiepartijen VVD, CDA en zijn eigen PvdA hem de hand boven het hoofd als de oppositiepartijen weer eens zijn aftreden eisten. Of dat nu opnieuw gebeurt in de affaire rond NV Woningbeheer, mag worden betwijfeld. Hilhorsts eigen PvdA heeft immers laten weten dat er een conflict is tussen de fractie en de wethouder.

Alles draait om de crisis rond de verkoop van NV Woningbeheer, een bedrijf waarvan de aandelen voor 100 procent in handen van de gemeente zijn en dat zich op grote schaal bezighoudt met woningverbetering in Den Haag. Het afgelopen jaar publiceerde de Haagsche Courant een reeks onthullende verhalen over NV Woningbeheer, waarvoor Hilhorst als wethouder verantwoordelijkheid draagt.

Het blijkt dat H. Jagersma, de topambtenaar die verantwoordelijk is voor NV Woningbeheer, commissarissen bij dat bedrijf heeft aangesteld die afkomstig zijn van adviesbureau Koningsbos, waar Jagersma zelf commissaris is. De bij Woningbeheer aangestelde commissarissen kregen over de maanden juni, juli en augustus 300.000 euro uitgekeerd voor hun werkzaamheden. De Amsterdamse woningbouwvereniging Rochdale liet al weten dat zij vanwege de dubbele pet van Jagersma afziet van het kopen van NV Woningbeheer.

Door de ontstane commotie legde Jagersma zijn commissariaat deze week neer. Het college van burgemeester en wethouders vergaderde dinsdagavond langdurig over de kwestie. In een brief aan de gemeenteraad ging het dagelijks stadsbestuur pal achter Hilhorst en topambtenaar Jagersma staan. Van belangenverstrengeling is volgens het college geen sprake geweest en over de integriteit van Jagersma bestaan geen twijfels.

De gemeenteraad kijkt in meerderheid anders tegen de zaak aan. Afgelopen donderdag kreeg Hilhorst tijdens een spoedvergadering veel kritiek van gemeenteraadsleden. Oppositiepartijen als D66, de SP en de Haagse Stadspartij zegden het vertrouwen in de omstreden wethouder en diens topambtenaar op, terwijl ook de coalitiepartijen stevige kritiek uitten. M. Bolle, die het woord voerde namens de PvdA-fractie, sprak van een „smoezelige affaire” en eiste dat Hilhorst maatregelen zou nemen.

De wethouder moet van zijn eigen partij onder meer Jagersma van het dossier halen, zelf de leiding in het Woningbeheerdossier in handen nemen en alle commissarissen van Woningbeheer die enige band hebben met het adviesbureau Koningsbos, wegsturen. Hilhorst kwam met een breedsprakig betoog zonder concrete toezeggingen of een mea culpa.

Komende week moet blijken of de wethouder desondanks het vertrouwen houdt van zijn fractie, cruciaal voor zijn politieke overlevingskansen. Op de website van de Haagse PvdA schreef fractievoorzitter H. Kool dat Hilhorst „redelijk ontwijkend” heeft geantwoord op de eisen van zijn eigen partij. „Dus is er nu een conflict tussen de fractie en Arend Hilhorst”, aldus Kool.

De fractie van de PvdA zou vandaag vergaderen. De kwestie NV Woningbeheer en wethouder Hilhorst is dan het belangrijkste gespreksonderwerp. Als de fractie Hilhorst laat vallen, is zijn positie onhoudbaar.

Als Hilhorst wordt weggestuurd, of als hij de eer aan zichzelf houdt, heeft het Haagse gemeentebestuur binnen korte tijd drie van de acht wethouders verloren. De wethouders L. Engering (VVD, Financiën en Cultuur) en B. Verkerk (VVD, Economie) gaven hun baan al op, overigens zonder dat daar problemen aan vooraf waren gegaan. Engering legt haar functie neer om haar man, de nieuwe ambassadeur van Nederland in Zuid-Afrika, naar dat land te vergezellen. Verkerk is sinds een paar weken burgemeester van Delft.

Bij een vertrek van Hilhorst staan de collegepartijen in Den Haag voor een moeilijke keuze. Het zou de eerste keer zijn in lange tijd dat een wethouder gedwongen vertrekt uit het stadsbestuur. Of de huidige coalitiepartijen daarna gewoon weer met elkaar verdergaan, is zeer de vraag. De afgelopen jaren stonden de verhoudingen binnen het college al regelmatig onder zware druk. Maar de drie grootste partijen in de gemeenteraad lijken tot elkaar veroordeeld. Andere coalitieopties lijken nauwelijks levensvatbaar omdat ze geen ruime meerderheid hebben in de raad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer