Universiteit van Antwerpen doet Zoom in de ban
De Universiteit van Antwerpen verbiedt het gebruik van de videoconferentie-app Zoom. Volgens de universiteit is het gebruik van die app riskant omdat hackers beveiligingsgaten kunnen benutten voor een cyberaanval. Het programma, dat populair is geworden door het thuiswerken vanwege het nieuwe coronavirus, wordt van alle universiteitscomputers gewist.
De Universiteit van Antwerpen werd vorig jaar slachtoffer van een cyberaanval. De universiteit bestempelt Zoom als een veiligheidsrisico omdat er computers zijn gehackt en wachtwoorden zijn gestolen via Zoom. Ook kan er uit het niets pornografisch materiaal in gesprekken verschijnen. Dat zou universiteitsmedewerkers nog niet zijn overkomen, maar de instelling wil het risico niet nemen. Dat betekent dat er ook geen college meer kan worden gegeven met behulp van de app.
De gemeente Antwerpen gebruikt de app vooralsnog voor raadsvergaderingen. Het Belgische cyberveiligheidscentrum CCB heeft daar volgens een gemeentewoordvoerder ook geen bezwaar tegen.
Google, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de overheid van Taiwan deden Zoom eerder in de ban. Het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk, SpaceX, het onderwijsdepartement van de stad New York en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken willen de app ook niet meer gebruiken.
De videoconferentiedienst kwam eerder deze maand met nieuwe veiligheidsopties. Alle beveiligingsinstellingen zouden in de hoogste stand worden gezet. Ook zou Zoom de versleuteling van de video’s gaan verbeteren.
Ook in Nederland is Zoom populair. Veel bedrijven, maar ook scholen en overheidsinstanties maken er gebruik van om te vergaderen.