Binnenland

Zorgstelsel pakt gunstig uit voor kostwinner

Particulier verzekerde kostwinners met kinderen gaan er door de invoering van een basisverzekering in de zorg zo’n 3 procent in koopkracht op vooruit. Chronisch zieken die nu particulier verzekerd zijn en tweeverdieners met kinderen die samen 2,5 maal modaal verdienen, gaan er ook procenten op vooruit.

Redactie politiek
17 September 2004 22:55Gewijzigd op 14 November 2020 01:39

Alleenstaanden met een minimumloon of een modaal inkomen (29.000 euro), alleenstaande ouders met een modaal inkomen, alleenstaande ouders met een uitkering en echtparen met een uitkering en kinderen krijgen er gemiddeld enkele tienden van procenten koopkracht bij.

Dat schrijft minister Hoogervorst van Volksgezondheid in een toelichting op de wet die de samenvoeging van ziekenfondsen en particuliere verzekeringen regelt. Het kabinet is vrijdag akkoord gegaan met het nieuwe ziektekostenstelsel dat 1 januari 2006 een feit moet zijn.

Alleenverdieners met kinderen die een minimumloon of een modaal inkomen hebben, gaan er enkele tienden van procenten in koopkracht op achteruit. Dat geldt ook voor tweeverdieners met kinderen die samen 1,5 maal modaal verdienen en voor tweeverdieners zonder kinderen die samen drie maal modaal hebben.

Een alleenstaande die twee keer modaal verdient, levert 1 procent koopkracht in. Dat geldt ook voor alleenstaande ouders op minimumniveau. Een alleenstaande met een uitkering verliest 0,8 procent.

Bij ouderen is het beeld uiteenlopend. Een echtpaar met alleen AOW gaat er 0,8 procent in koopkracht op achteruit. Alle alleenstaande AOW’ers gaan er gemiddeld 1 procent op vooruit. AOW’ers met een pensioen vanaf zo’n 10.000 euro gaan er 6,5 procent op vooruit. Zij hebben nu een dure standaardpakketpolis.

In de nieuwe situatie gaat iedere verzekerde per jaar tussen de 1000 en 1100 euro premie betalen. Voor mensen die in het ziekenfonds zitten, betekent dat een lastenverzwaring. Ze dragen nu een bepaald percentage van hun inkomen af. Gemiddeld betalen zij nu 300 tot 350 euro per jaar.

Om de inkomensteruggang op te vangen komt er een zorgtoeslag. Afhankelijk van het inkomen stort de Belastingdienst maandelijks een bepaald bedrag op de rekening van de betrokkene. In de koopkrachtcijfers die Hoogervorst naar de Kamer heeft gestuurd, is er met die toeslag rekening gehouden.

Volgens Hoogervorst hoeven de koopkrachtcijfers niet het eindplaatje te zijn. Hij verwacht dat de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de wet nog wel het een en ander zal wijzigen. Overigens zal het kabinet de definitieve hoogte van de zorgtoeslag vaststellen in de zomer van 2005.

Om de negatieve inkomenseffecten te compenseren is in totaal bijna 1 miljard euro beschikbaar. De verwachting van Hoogervorst is dat 6 van de ruim 10 miljoen mensen die nu via het ziekenfonds zijn verzekerd van de zorgtoeslag gebruik kunnen maken.

Hoogervorst zal een aantal voorwaarden stellen aan de verzekeraars. Zo moeten ze iedereen accepteren en voor iedereen dezelfde premie in rekening brengen. Kinderen tot achttien jaar zijn gratis meeverzekerd.

De overheid zal een standaardpakket in de wet verankeren. Dat zal ongeveer hetzelfde zijn als het verstrekkingenpakket van het huidige ziekenfonds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer