Cultuur & boeken

Shannons aangrijpende levensverhaal

Titel:

20 March 2002 07:07Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

”Shannon, het bandeloze leven van een straatmeisje”
Auteur: Damaris Kofmehl
Uitgeverij: Barnabas, Heerenveen, 2001
ISBN 90 5829 220 7
Pagina’s: 248
Prijs: € 15,86. Aangrijpend. Zo kun je het boek ”Shannon, het bandeloze leven van een straatmeisje” wel omschrijven. Vooral omdat je weet dat alles wat erin staat, echt gebeurd is. Hoewel, volgens de schrijfster -een evangeliste onder Braziliaanse straatkinderen- zijn de scherpe kantjes er af. Moet je nagaan.

Shannon groeit op bij haar grootouders in Brazilië. Over haar moeder wordt nooit gesproken, haar vader laat alleen met Kerst en op verjaardagen iets van zich horen. Op haar negende verjaardag verandert Shannons leven. Haar vader belt met de vraag of ze bij hem in Amerika wil komen wonen. Shannon, die zich in de afgelopen jaren een ideaalbeeld van haar vader gevormd heeft, wil niet anders. Maar haar familie in Brazilië is minder enthousiast.

De als wild bekend staande Shannon komt er al snel achter waarom. Maar dan is het te laat. In Amerika ontpopt haar vader zich als tiran. Op een dag gaat hij zelfs zo ver dat hij Shannons hoofd in de wc-pot houdt en keer op keer doortrekt. Shannon heeft niemand naar wie ze met haar problemen toe kan.

Wanneer Paul op het schoolplein verschijnt, vindt ze in hem een vriend. Ze herkent veel van zijn verhalen over thuis. Paul blijkt echter de bendeleider van de Jaguars te zijn. Schoolgenoot Nicola waarschuwt haar niet met deze jongen in zee te gaan. De Jaguars geven zich uit als vijanden van God. Dus als handlangers van de duivel.

Nicola vertelt haar dat Jezus van haar houdt. Maar van deze zin wordt Shannon erg onrustig en als Nicola volhoudt haar deze boodschap te verkondigen, wordt ze zelfs agressief. Hoewel Shannon de verhalen die Paul over moord en roof vertelt wel erg gewelddadig vindt, besluit ze na weer een afranseling thuis weg te lopen en zich bij de Jaguars aan te sluiten. Vooral de vrijheid trekt haar.

Op leven en dood
Al snel blijkt haar vriendschap met Paul een illusie te zijn. Hij laat haar, om lid te kunnen worden van zijn bende, op leven en dood vechten met een meisje van haar eigen leeftijd. Haar eerste moord laat haar niet los, maar als er al snel meer volgen, verhardt ze zich. Ten slotte doet het neersteken of -schieten van mensen haar -mogelijk ook door het vele drugsgebruik- niks meer.

Tijdens een straatgevecht redt ze een van de bendeleden het leven. Het blijkt achteraf haar broer Robby te zijn. Ze wist helemaal niet dat ze een broer had. De jongen heeft zijn heil gezocht in de mystiek. Ook Shannon laat zich erdoor meevoeren. Wanneer een van de bendeleden vertelt dat hij haar een nog betere ervaring kan geven, gaat ze met hem mee naar de satanskerk. De priester zoekt uitgerekend Shannon uit om een contract met de duivel te laten sluiten. Iedere maand moet ze voortaan een offer brengen.

Wanneer haar broer bij een verkeersongeluk om het leven komt, stort Shannons wereld in. Hij was haar enige maatje. Het bevestigt haar in haar beeld van een God die geen liefde kan zijn. Shannon daalt steeds dieper af. Door het bendelid te vermoorden dat drugs inkoopt, kan ze zijn baantje overnemen. Dat blijkt niet zonder risico. Bij een afhandeling wordt ze in de val gelokt en gearresteerd.

Psychopathisch
Ook in de jeugdgevangenis komt haar onrustige geest niet tot rust. Wanneer ze een van de andere meisjes naar het leven staat, wordt ze twintig dagen opgesloten in de beruchte kerker. Het blijkt een aardedonker hok te zijn van 1 bij 2 meter. In het rapport dat de psychiater later over haar schrijft, staan de woorden psychopathisch, paranoïde en psychotisch.

Op een dag wordt ze opeens vrijgelaten. Haar vader komt haar halen! De reden krijgt ze al snel te horen: de media hadden ontdekt dat zijn dochter een crimineel leven leidde. Dat verstoorde zijn carrière.

Shannon denkt haar oude leven bij de Jaguars weer te kunnen oppakken, maar haar vader ontvoert haar naar Brazilië. Al snel duikt ze daar echter ook al weer de criminele wereld in.

Wanneer ze op een dag thuiskomt om te douchen, heeft haar tante Emilia bezoek. Ze houdt een huiskerkdienst waar ds. Cesar voorgaat. Shannon luistert stiekem mee naar de preek, die over de bekering van Paulus gaat. Ze wordt erdoor gegrepen. Niet in de eerste plaats wat Cesar zegt, maar de manier waarop hij het zegt maakt grote indruk op haar. Vol liefde. Echte liefde.

Terugval
Haar bekeringsgeschiedenis wordt heel integer beschreven. Vijf jaar lang tobt Shannon met de boodschap die ze in de Bijbel leest. Dat God de prijs voor haar zonde betaald heeft, is voor haar te veel. Ze wil zelf veranderen, maar in al die jaren blijkt dat ze steeds weer terugvalt in haar oude leven.

Pas wanneer ze toegeeft van zichzelf niets voor te stellen en ze haar hele leven aan Hem overgeeft, vindt ze de rust die ze zo lang gezocht heeft. Vooral de woorden van de Heere Jezus aan het kruis ”Het is volbracht” krijgen voor haar een grote betekenis. Haar bekering verlost haar overigens niet direct van haar verleden. Wel vindt ze nu kracht om te vechten tijdens het afkicken van de drugs en te strijden tegen de demonen die haar maar niet los willen laten. De ontdekking dat ze zelf iets voor anderen kan betekenen heelt vele diepe wonden bij haarzelf.

De schrijfster van het boek werkt zelf onder straatkinderen. Ze ontmoette Shannon en werd geraakt door haar hartelijkheid. Al lezend merk je dat de schrijfster zelf verwonderd is over Shannons levensverhaal. Ze schrijft: „Shannon is het levende bewijs dat er voor God geen hopeloze gevallen bestaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer