Maatregelen na coronabesmettingen op nertsenhouderijen
Bij twee nertsenhouderijen in de Brabantse plaatsen Milheeze en Beek en Donk zijn dieren besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Op de boerderijen en in de nabije omgeving zijn maatregelen getroffen.
Zo wordt geadviseerd in een straal van 400 meter rond de bedrijven niet te wandelen of fietsen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat er vooralsnog niet van uit dat de besmettingen bij nertsen een extra risico opleveren voor de volksgezondheid.
Landbouwminister Carola Schouten heeft de Tweede Kamer zondag over de besmettingen geïnformeerd. Op beide bedrijven waren medewerkers die symptomen vertoonden die kunnen wijzen op een coronabesmetting, al is dat niet met een test bevestigd. „De besmetting bij de nertsen lijkt daarmee een geval te zijn van een infectie van mens op dier”, aldus Schouten.
Om te voorkomen dat het virus zich verspreidt naar andere nertsenhouderijen, mogen dieren de getroffen bedrijven niet verlaten en mag ook geen mest worden afgevoerd. Voor het personeel gelden extra hygiënemaatregelen. Ook wordt geadviseerd bij het schoonmaken van de stallen geen hogedrukspuit te gebruiken. In de buurt van de bedrijven worden stof- en luchtmonsters genomen.
Brancheorganisatie Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) zegt dat bekend was dat fretten en katachtigen gevoelig kunnen zijn voor het virus. „We scharen ons volledig achter de aanpak van de minister. Verder willen we het vervolgonderzoek afwachten”, aldus directeur Wim Verhagen. De NFE kon nog niks zeggen over verdere mogelijke gevolgen en of er nu zorgen zijn onder de nertsenhouders.
De burgemeesters Michiel van Veen van Gemert-Bakel Michiel en Frank van der Meijden van Laarbeek zeggen erg mee te leven met de getroffen ondernemer. „De familie is, net als ik, erg geschrokken”, zeggen ze in een soortgelijke persverklaring op de websites van hun gemeenten. Op advies van het RIVM hebben ze uit voorzorg de weg in een straal van 400 meter rondom de bedrijven afgesloten voor voetgangers en (brom)fietsers. „Nu is het wachten op de resultaten van het onderzoek op de lucht- en stofmonsters, dat de minister heeft ingesteld”, aldus de burgemeesters.
Jos van de Sande, voormalig hoofd infectiebestrijdingen van de GGD Hart van Brabant, vindt dat er snel onderzoek moet worden gedaan naar het verband tussen luchtvervuiling en corona. Dat zei hij maandag tegen Omroep Brabant. Van de Sande vind het „erg toevallig” dat nu hetzelfde gebied getroffen wordt waar eerder veel varkenspest en Q-koorts heerste.