Miljoenen dollars tegen sprinkhanen West–Afrika
Donorlanden hebben nog eens 40 miljoen dollar toegezegd om de sprinkhanenplaag in West–Afrika te bestrijden. Dat heeft Jacques Diouf, hoofd van de voedsel– en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vrijdag gezegd.
De donorlanden beloofden tegelijkertijd om de eerder toegezegde 16 miljoen dollar snel beschikbaar te stellen. „Als ik de beloftes hoor, was de respons positief, maar ik moet nog steeds voorzichtig zijn", aldus Diouf. „Twee dagen geleden had de FAO van deze 16 miljoen dollar slechts 2 miljoen binnen, afgezien van nog eens 2 miljoen van de Verenigde Staten."
De VN–organisatie heeft 45 dagen, tot eind oktober, om in actie te komen, zo stelde de FAO–baas. Daarna heeft ingrijpen weinig zin meer, omdat de sprinkhanenplaag dan zal verergeren. Dan ontstaat het gevaar dat de Maghreb–landen (Noord–Afrika) opnieuw een invasie kan verwachten. Om die dreiging te voorkomen, is 100 miljoen dollar nodig, schrijft de FAO op haar website.
De sprinkhanenplaag die West–Afrika al sinds eind juli in zijn greep houdt, is de hevigste in vijftien jaar. Westerse wetenschappers vrezen dat de plaag nog jaren kan aanhouden, omdat de vraatzuchtige insecten nauwelijks effectief te bestrijden zijn.
Naar schatting hebben de sprinkhanen inmiddels drie tot vier miljoen hectare landbouwgrond aangevreten. Deze zomer werd een overvloedige oogst verwacht in West–Afrika. „De ongewoon zware sprinkhanenplaag bedreigt nu een aanzienlijk deel van de oogst", aldus de FAO.