Buitenland

‘Potentieel medicijn tegen corona in eerste onderzoek geflopt’

Een medicijn van farmaceut Gilead waarvan werd gehoopt dat het tegen het coronavirus zou werken, leverde in een van de eerste klinische onderzoeken teleurstellende resultaten op. Dat meldt de Financial Times. De zakenkrant beroept zich daarbij op documenten die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) per ongeluk op haar website heeft gepubliceerd.

ANP
23 April 2020 19:23Gewijzigd op 16 November 2020 19:01

Het rapport ging over een Chinees onderzoek naar remdesivir, dat sinds de virusuitbraak is aangemerkt als potentieel medicijn tegen de longaandoening. Volgens de Financial Times bleek uit tests dat het middel de situatie bij coronapatiënten niet verbeterde. Daarnaast zorgde het medicijn ook niet voor een afname van de ziekteverwekker in het bloed van patiënten, zo zou uit de documenten blijken.

Gilead stelt in een reactie tegenover de Financial Times dat de gepubliceerde documenten een verkeerd beeld van het onderzoek schetsen. De biofarmaceut geeft verder aan dat het bewuste onderzoek vroegtijdig eindigde. Er namen te weinig patiënten aan deel om er statistisch zinvolle conclusies aan te verbinden.

De WHO benadrukt tegenover de krant dat het om een voorlopige versie van de onderzoeksresultaten ging. Die waren nog niet door andere wetenschappers beoordeeld.

Wereldwijd vinden er meerdere klinische onderzoeken plaats naar de werking van remdesivir tegen de ziekte Covid-19, die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Deze maand nog worden testresultaten verwacht van een onderzoek onder vierhonderd ernstig zieke patiënten.

Eerder deze maand publiceerde het wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine resultaten die positiever stemden over de werking van remdesivir. Van de 53 onderzochte patiënten die het medicijn kregen toegediend verbeterde bij 36 de situatie. Daarbij tekenden wetenschappers en Gilead zelf wel meteen aan dat er geen controlegroep was die een placebo kreeg toegediend. Mede daardoor bieden de resultaten nog geen doorslaggevend bewijs voor de werking van remdesivir.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer