Europa niet klaar voor vogelgriep uitbraak
Europa is nog lang niet klaar voor een uitbraak van vogelgriep die ook op mensen over slaat. Zo moet er hard worden gewerkt aan de ontwikkeling van vaccins en hebben lidstaten nog lang niet genoeg antivirale middelen. Dat heeft Europees Commissaris D. Byrne (Consumentenzaken en Gezondheid) vrijdag in Den Haag gezegd op een Europese conferentie.
Nederland heeft wel een voorraad grondstoffen voor de productie van antivirale middelen. Volgens Byrne is Nederland echter een uitzondering. Op termijn zou er zelfs een Europese voorraad van antivirale middelen moeten komen. In het kader van bioterrorisme wordt daar op globaal niveau al over gesproken, zei Byrne. Vooralsnog is alleen al een Europese voorraad om te voorkomen dat mensen ziek worden bij een uitbraak van vogelgriep, toekomstmuziek. Veel lidstaten hebben nog niet eens een nationale voorraad.
Volgens Byrne moeten de medische en veterinaire sector, en de industrie ook op dit punt beter samenwerken. „Onze burgers zullen het moeilijk vinden om te begrijpen dat we verder zijn met de vaccins voor dieren dan voor mensen.” Overigens is het vaccineren van dieren een heikel onderwerp in Brussel. Zo mogen varkens om economische redenen niet gevaccineerd worden tegen varkenspest. Bepaalde landen, zoals de Verenigde Staten weigeren namelijk vlees van gevaccineerde dieren.
De Europese commissaris sprak op de conferentie minister Veerman (Landbouw) ook nog even streng toe. Volgens Byrne moet de landbouwsector zich namelijk beter de risico’s van intensieve veeteelt realiseren. „De volksgezondheid moet een veel grotere rol krijgen om mensen te beschermen.” Tegelijkertijd prees hij de Nederlanders voor de wijze waarop de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid tijdens de vogelgriepepidemie in 2003 met elkaar hadden samengewerkt.