Binnenland

Koopkracht minima niet extreem gedaald

De koopkracht van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen heeft in de loop van dit jaar niet zwaarder te lijden gehad dan het kabinet vorig najaar al voorzag. Minister De Geus (Sociale Zaken) vindt het daarom niet nodig deze kwetsbare groepen extra compensatie te bieden.

Redactie politiek
17 September 2004 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:39

In een brief aan de Kamer geeft De Geus rekenschap van de effecten van diverse ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die het kabinet vorig jaar op Prinsjesdag aankondigde. De maatregelen betreffen vooral de zorg. Bij de oppositie leefde de vrees dat kwetsbare groepen door de opeenstapeling van bezuinigingen veel zwaarder zouden worden getroffen dan was voorzien.

Een kamermeerderheid bedong vorig najaar al een aantal compensatiemaatregelen, en steunde vervolgens ook een motie waarin SGP-kamerlid Van der Vlies het kabinet opriep de koopkrachtontwikkelingen goed in de gaten te houden en zo nodig verdere compensatie te bieden. Volgens De Geus leidt het zorgvuldig volgen van de ontwikkelingen nu tot de conclusie dat geen extra maatregelen nodig zijn.

De koopkrachtontwikkelingen bij chronisch zieken, gehandicapten en ouderen zijn niet negatiever dan het kabinet vorig jaar verwacht had. Mogelijk geldt dat wel voor een aantal individuele gevallen. Voor hen zijn de compensatieregelingen die vorig jaar al bedacht zijn. De Geus heeft nog geen inzicht in het precieze effect van die regelingen.

SGP-kamerlid Van der Vlies is tevreden dat de brief nu is verschenen, maar waarschuwt dat het proces daarmee niet is afgerond. „De hamvraag was of op individueel niveau niet toch mensen of groepen meer dan 1 procent hebben moeten inleveren. Ik begrijp dat die vraag nu nog niet volledig kan worden beantwoord, ook omdat de effecten van de compensatie pas later in kaart kunnen worden gebracht. Maar we gaan daarover nu wel het debat aan, zeker in het licht van een volgende bezuinigingsronde die voor de deur staat.”

ChristenUnie-leider Rouvoet onderschrijft dat de echte vraag zich toespitst op de individuele gevallen. Hij houdt daarom vast aan het voorstel dat hij eerder deze week lanceerde om de belangrijkste bezuinigingen die chronisch zieken en gehandicapten treffen, terug te draaien. „Dat zou juist die individuele gevallen die te maken hebben met een opeenstapeling van bezuinigingen helpen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer