Economie

EU-parlement vraagt regeringen om eurobonds voor herstel

Het Europees Parlement roept de Europese regeringsleiders op gezamenlijk schuld aan te gaan om de coronacrisis het hoofd te bieden. In een resolutie die met 395 stemmen voor, 171 tegen en 128 onthoudingen in Brussel is aangenomen, vraagt het parlement om een omvangrijk herstelplan, een verhoging van de EU-meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 en om de uitgifte van euro-obligaties om de nodige investeringen in de wederopbouw te kunnen financieren.

ANP
17 April 2020 16:54Gewijzigd op 16 November 2020 18:57

Volgens parlementsvoorzitter David Sassoli, een Italiaan en lid van de centrumlinkse Democratische Partij, maakt de resolutie duidelijk dat het parlement verder wil gaan dan de ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep). Die sloten vorige week een akkoord over een hulppakket van 540 miljard euro voor de korte termijn, maar konden het niet eens worden over de uitgifte van euro-obligaties voor de financiering van de wederopbouw na de crisis, omdat met name Nederland en Duitsland daar een stokje voor staken.

In het akkoord komt het woord eurobonds daarom niet voor, maar wordt gerept over „innovatieve financiële instrumenten” voor het vullen van het herstelfonds. Een oplossing voor de patstelling wordt nu verwacht van de regeringsleiders die de kwestie volgende week op een top per videoverbinding bespreken. Volgens Sassoli zijn ‘herstelobligaties’ noodzakelijk voor een solidaire oplossing voor de zwaar getroffen lidstaten en wil het parlement dat de regeringen de handen ineenslaan.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is ook voorstander: „Zonder deze coronabonds kan de crisis straks omslaan in een nieuwe schuldencrisis. Een nieuwe eurocrisis zou een economische en politieke ramp zijn voor Italië en Griekenland, maar ook voor Nederland en de rest van de eurozone.”

Een tiental lidstaten wil gezamenlijk schulden aangaan, waaronder Frankrijk, Italië en Spanje. De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde donderdag voor „het einde van het Europese project” als de lidstaten geen sterkere financiële solidariteit met elkaar tonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer