Economie

Banken gaven al zo’n 105.000 bedrijven lucht

Nederlandse banken hebben zo’n 105.000 bedrijven bijgestaan in de huidige crisistijd, bovenop de maatregelen die door de overheid zijn genomen om de impact van het rondwarende virus het hoofd te bieden.

Redactie economie
17 April 2020 10:44Gewijzigd op 16 November 2020 18:57
Minister Hoekstra van Financiën. beeld ANP, Bart Maat
Minister Hoekstra van Financiën. beeld ANP, Bart Maat

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is met de hulp aan ondernemers tot nu toe 5,4 miljard euro gemoeid. Aan de meeste bedrijven die zich bij de banken meldden, werd op grote schaal uitstel van betalingsverplichtingen verleend. Meer dan 99.000 bedrijven kregen een betaalpauze van een half jaar. Daarmee is volgens de banken 2,4 miljard euro gemoeid.

Verder konden ondernemers ook voor meer kredietruimte aankloppen bij de banken. Via de verruimde regeling voor mkb-kredieten zijn afgelopen week tot duizend ondernemingen voorzien van extra krediet, die onder normale omstandigheden niet via de banken gefinancierd kunnen worden.

Ook voor de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-C) voor het mkb en grootbedrijf staan ondernemers in de rij. Met die regeling kunnen bedrijven een lening van de bank krijgen tot 150 miljoen euro per onderneming, waarvoor de overheid voor 80 of 90 procent garant staat.

Verder meldde de NVB donderdag dat ook zo’n 14.000 consumenten bij banken een betaalpauze hebben geregeld voor de aflossing van hun hypotheek. In de meeste gevallen gaat het om uitstel van verplichtingen van een tot en met drie maanden. Met nog eens 3500 huishoudens is een betaalregeling getroffen op een ander soort lening. De NVB benadrukt dat banken voor particuliere klanten meer kunnen doen. Daarvoor zouden particulieren met kredietverstrekkers in overleg moeten gaan.

De EU-ministers van Financiën riepen donderdag de banken op hun klanten die door de corona-uitbraak zijn getroffen maximaal te steunen. In een gezamenlijke verklaring vragen ze de sector vrij kapitaal en beschikbare winst te gebruiken om kredieten te verlengen of voor andere urgente financiering te zorgen, zowel voor huishoudens als voor bedrijven.

„De banken staan er aanmerkelijk beter voor dan tijdens de vorige crisis, hebben buffers opgebouwd en voor allerlei vangnetten gezorgd”, aldus minister Hoekstra (Financiën) donderdag. Daardoor is het minder waarschijnlijk dat banken omvallen en de belastingbetaler daarvoor opdraait.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer