Werkloosheid iets gedaald
De werkloosheid is iets gedaald. In de periode juni–augustus zaten er 470.000 mensen zonder baan, 6000 minder dan in de maanden mei–juli. Daarmee is de werkloosheid bijna terug op het niveau van een halfjaar geleden, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
De statistici willen nog niet spreken van een omslag op de arbeidsmarkt. Daarvoor is de groei van de economie nog te beperkt. Ook stijgt het aantal banen niet. Volgens CBS–onderzoeker M. Vergeer is de werkloosheid waarschijnlijk lager uitgevallen omdat minder mensen op zoek zijn naar een baan.
In vergelijking met een jaar geleden steeg het aantal werklozen wel flink, met 74.000. Toch viel de toename lager uit dan begin dit jaar, toen er nog 128.000 werklozen bijkwamen.
In totaal zat de afgelopen drie maanden 6,2 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis. In dezelfde periode vorig jaar was dat 5,3 procent. Ondanks deze stijging is Nederland geen uitschieter in Europa.
Het CBS ziet lichtpuntjes voor de nabije toekomst. Het aantal vacatures is opnieuw toegenomen en ligt nu 11.000 hoger dan een jaar geleden. Uit de ICT–hoek komen positieve geluiden. Ongeveer een kwart van de werkgevers in de sector overweegt nieuw personeel aan te nemen. De afgelopen jaren voerden vele ontslagrondes de boventoon in de ICT–branche.
Het kabinet gaat ervan uit dat de werkloosheid verder zal toenemen. In de miljoenennota, die is uitgelekt, wordt het aantal werklozen voor volgend jaar geraamd op 550.000. Voor dit jaar gaat het kabinet uit van 505.000.
Net als het CBS constateert het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) momenteel een lichte daling van de werkloosheid. Bij het centrum stonden eind augustus 693.700 mensen geregistreerd als niet–werkende werkzoekenden. Dat zijn er 1500 minder dan eind juli. Het CWI ziet hierin een teken dat de arbeidsmarkt zich herstelt. De gegevens van het CWI wijken af omdat het CBS de werklozen telt die beschikbaar zijn voor een baan van minstens twaalf uur per week. Het CWI telt alle werkzoekenden zonder baan die zich hebben ingeschreven.
In de meeste beroepsgroepen daalt het aantal werkzoekenden iets, aldus het CWI. Uitzondering is het onderwijs, waar het aantal met 13 procent (2000 mensen) steeg.