Economie

IMF erg positief over stabiliteit financiële systeem

’s Werelds financiële systeem is momenteel stabieler en gezonder dan op enig moment sinds de septemberaanslagen van 2001 in de VS dit systeem ondersteboven gooiden.

Van onze correspondent
16 September 2004 12:50Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

Dat stelt het Global Financial Stability Report van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

„Ik zie op korte termijn geen bedreigingen voor het systeem, afgezien van catastrofale politieke ontwikkelingen of een ernstige terreuraanslag”, aldus IMF-directeur Gerd Hauser woensdag bij de presentatie van het halfjaarlijkse rapport.

Volgens het IMF zou het financiële systeem momenteel het sneuvelen van een van de grote ”hedge funds” (fondsen waarin beleggers gewoonlijk miljoenen investeren) of van een grote internationale bank zonder grote schokken kunnen opvangen. Het rapport pleit wel voor meer openheid over het risicobeleid van hedge funds die meer dan 2 miljard dollar beheren.

Het rapport waarschuwt ervoor dat deze gezonde situatie niet tot zelfgenoegzaamheid of onvoorzichtigheid mag leiden. Het IMF is wel bezorgd over de ontwikkelingen in de VS, waar het tekort op de lopende rekening in het tweede kwartaal van dit jaar opliep tot 166,2 miljard dollar. Als buitenlandse regeringen, financiële instituten of grote financiers niet meer bereid zijn om deze Amerikaanse schuld op te vangen, kan dat leiden tot een ernstige waardevermindering van de dollar. Zo’n ontwikkeling zou wereldwijde gevolgen hebben.

Het IMF ziet dat echter niet op korte termijn gebeuren. „Er is voorlopig geen alternatief voor de dollar, die bovendien functioneert in een groeiende economie. Daarom zal men niet snel besluiten om de dollar te dumpen als reservemunt”, aldus Hauser. De IMF-directeur ziet de stijgende energieprijzen voorlopig ook niet als een ernstige bedreiging.

Het IMF pleit ten slotte voor een „evenwichtiger” interesse van beleggers in nieuwe markten. Te veel beleggers zijn volgens het rapport uit op snelle winst, waardoor de geldstroom naar nieuwe markten vaak te wisselvallig is om een gestage groei te kunnen bevorderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer