Economie

Heffingen productschap onder vuur

Verschillende slagerijen, akkerbouwers, veeboeren, veehandelaren en vissers willen door een collectieve boycot de productschappen onderuithalen.

ANP
16 September 2004 12:11Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

Tijdens een bijeenkomst in Zwolle hebben bedrijven uit diverse sectoren de handen ineengeslagen. Belangrijkste actiepunt is het niet betalen van verplichte heffingen aan het Productschap Vee, Vlees en Eieren, het Productschap Tuinbouw en het Productschap Vis. Slager A. Wildeboer van onder meer Brada Abattoir in Leeuwarden heeft dat woensdag gezegd.

Bedrijven zijn verplicht heffingen aan productschappen te betalen. De betrokken ondernemers willen daarvan af. Zij stellen dat door verplichte heffingen een Nederlandse slachtkoe 50 euro duurder is dan een vergelijkbare koe uit Duitsland, Frankrijk en België. Dat zou tegen Europese regels ingaan. De ondernemers stellen de productschappen verantwoordelijk voor die situatie.

Enerzijds heft het Productschap Vee, Vlees en Eieren 10 euro per slachtkoe. Daarnaast onderneemt het productschap volgens de ondernemers geen actie om de overige 40 euro prijsverschil ten opzichte van het buitenland aan te pakken. De actievoerende bedrijven proberen elk hun achterban te mobiliseren om steun te vinden voor de boycot.

Het Productschap Vee, Vlees en Eieren ontvangt jaarlijks van 75.000 heffingsplichtige bedrijven 40 miljoen euro. Eind augustus liet de VVD-fractie in de Tweede Kamer al weten van het verplichte lidmaatschap van de productschappen af te willen. De liberalen vinden dat bedrijven zelf moeten kunnen kiezen wie hen vertegenwoordigt.

Wildeboer stelt dat hij woensdag bericht van Flanderijn en Van der Heide Gerechtsdeurwaarders in Gouda heeft gekregen. In opdracht van het Productschap Vee, Vlees en Eieren vordert de deurwaarder 47.000 euro achterstallige heffingsgelden van Wildeboer. De slager betaalt sinds maart 2004 voor Brada Abattoir geen heffingen meer aan het productschap.

Naar eigen zeggen heeft Wildeboer 80.000 à 100.000 euro aan verplichte betalingen niet voldaan. „Ik moet binnen vijf dagen betalen, maar ik betaal geen cent. Dus ze zullen wel beslag komen leggen op goederen van mijn bedrijf”, aldus Wildeboer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer