Economie

ABN werkt via lening aan duurzaamheid

ABN Amro geeft het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) vorm door scherp te bezien welke bedrijven voor een lening in aanmerking komen en welke niet.

ANP
16 September 2004 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

„Wij zetten voor miljarden kredieten uit en als we dat goed doen, heeft dat een grote impact”, zei topman R. Groenink woensdag bij de presentatie van het eerste duurzaamheidsverslag.

Volgens de bestuursvoorzitter is deze aanpak geen wassen neus. De kans is beperkt dat andere banken alsnog aan de haal gaan met investeringen waar ABN Amro niet instapt omdat deze ongunstig uitpakken voor het milieu of de samenleving. ABN Amro en ruim 25 andere grote banken hebben daartoe afgesproken aan welke eisen investeringen minimaal moeten voldoen, de zogenoemde Equator Principles.

De overeenkomst verkleint de kans dat banken de financiering van onverantwoorde projecten aangrijpen als een punt om op te concurreren. Kleinere banken die buiten het verdrag vallen, hebben vaak niet genoeg geld om belangrijke investeringen op eigen houtje te faciliteren.

Daarmee is de uitsluiting van onverantwoorde financiering echter niet waterdicht. Het succes van de overeenkomst staat of valt met de vraag hoe ruim de aangesloten banken de milieu- en de sociale normen interpreteren. Ook gelden de afspraken alleen voor investeringen van meer dan 50 miljoen dollar. ABN Amro zegt de normen bij alle aanvragen voor leningen te hanteren.

De bank geeft toe dat de scherpe controle van leningen niet alleen nobele doelen dient. Het dringt ook de risico’s voor de eigen kredietportefeuille terug. ABN Amro wil niet dat zijn imago een knauw krijgt, bijvoorbeeld door protesten van maatschappelijke organisaties of uit de politiek. „Vertrouwen is waarschijnlijk ons belangrijkste bezit als financiële instelling”, aldus Groenink.

Het concern heeft niet de illusie dat het alleen de wereld kan verbeteren. Wel kan de bank bij omvangrijke leningen de betrokken bedrijven extra verplichtingen opleggen. Dat is onder meer gebeurd bij de financiering van een omstreden oliepijpleiding door Azerbeidzjan, Georgië en Turkije, die de oliemaatschappij BP aanlegt. Er zijn ook grenzen aan de verantwoordelijkheid van de bank, vindt Groenink. „We kunnen en willen niet de politieagent van de wereld spelen. En ook niet die van onze klanten.”

ABN Amro is niet het eerste financiële concern in Nederland dat verantwoording aflegt over de inspanningen op het gebied van duurzaam ondernemen. Onder andere Rabobank en ING maken al zo’n verslag. Bankverzekeraar Fortis komt volgend jaar voor het eerst met een dergelijk rapport, zei een woordvoerder woensdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer