Orkaan Ivan geselt Amerikaanse kust
De orkaan Ivan bereikte woensdagnacht de Amerikaanse kust. Het oog van de orkaan passeerde om drie uur plaatselijke tijd het district Gulf Shores in de staat Alabama. De orkaan geselde de kust met windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur en huizenhoge golven.
In het district Bay County in het noordwesten van Florida hebben plaatselijke tornado’s die door Ivan worden veroorzaakt, de eerste twee dodelijke slachtoffers geëist. Ook werden ten minste zeventig gebouwen beschadigd.
Door de enorme omvang van Ivan is er een stormwaarschuwing uitgevaardigd voor een strook van 650 kilometer langs de kust, van Florida tot Louisiana. In de kustplaats Mobile in Alabama adviseerde burgemeester Mike Dow gisteren alle 200.000 inwoners om zo snel mogelijk te vertrekken.
„Tank je auto vol en verdwijn naar het noorden zolang het nog kan”, aldus Dow. Hij verwachtte dat grote delen van zijn stad onder water zouden komen te staan door de vloedgolf die Ivan voor zich uit stuwt.
Volgens het Nationaal Orkaan Centrum in Miami (Florida) zijn er in de Golf van Mexico golven gemeten van 15 meter en meer. „Als zulke watermassa’s de kust bereiken, kun je verzekerd zijn van enorme schade”, aldus Max Mayfield, directeur van het Orkaan Centrum.
Alle wegen die vanuit Florida, Alabama, Mississippi en Louisiana naar het noorden leiden, waren gisteren overvol met mensen die voor het naderend geweld van Ivan vluchtten. Bij sommige snelwegen had de politie het tegenverkeer afgesloten en waren beide rijstroken vrijgegeven voor verkeer naar het noorden. Het centrum van Ivan raast niet over New Orleans. Dat was een opluchting voor burgemeester Ray Nagin, omdat een deel van de bevolking daar niet is vertrokken.
„Sommige mensen hebben geen eigen vervoer, sommigen durven hun huis niet achter te laten en sommigen onderschatten de risico’s van Ivan. Dat is niet verstandig in een stad die onder de waterspiegel ligt”, aldus Nagin.
Hij raadde iedereen die was achtergebleven aan om zich in ieder geval voor te bereiden op een „verticale evacuatie.” Dat wil zeggen een evacuatie naar hogere verdiepingen of het dak als de stad onderloopt. Om plunderingen tegen te gaan heeft het stadsbestuur van New Orleans inmiddels een avondklok ingesteld.