President China wijst democratie af
De Chinese president Hu Jintao heeft zijn
1,3 miljard landgenoten gisteren duidelijk gemaakt dat er voorlopig geen meerpartijenstaat komt. Dat berichtte het persbureau Xinhua.
De communistische partij blijft leidinggeven aan het enorme land, want „het blind volgen van westerse politieke systemen is voor China een doodlopende weg”, aldus Hu.
Hij sprak woensdag in Peking ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Nationale Volkscongres, het parlement. De rede kwam ook een dag voordat de elite van de partij, het 198 leden tellende Centraal Comité, bijeenkomt voor de jaarlijkse vergadering. Daar staat onder meer centraal hoe de partij haar legitimiteit kan behouden te midden van de wijdverbreide corruptie binnen de eigen gelederen en ondanks een dalend vertrouwen van de bevolking.
De president tekende aan dat de geschiedenis heeft geleerd dat andere politieke systemen in China altijd hebben gefaald. Het Nationale Volkscongres, dat overigens ook maar eens per jaar bijeenkomt, is volgens Hu een „grote uitvinding” om de politieke principes in de „actuele situatie” van China toe te passen.
Waarnemers zeiden woensdag dat Hu met zijn toespraak wilde aangeven dat hij geen grote democratische experimenten voorstaat. Hij zal vasthouden aan de lijn van bescheiden politieke en democratische hervormingen, die moeten voorkomen dat de partij onderuit wordt gehaald door nog verder afbrokkelende steun.
De Chinese Communistische Partij, opgericht in 1921 in Shanghai, domineert de Chinese politiek al sinds 1949. In het zeer snel economisch opstomende China is van de marxistische uitgangspunten eigenlijk weinig meer over, maar de partij wil standhouden als de enige macht die het land bestuurlijk bijeen kan houden.
Tijdens de vierdaagse bijeenkomst van de partijtop zal vooral worden gehamerd op meer openbaarheid van bestuur en een hardere lijn tegen falend en corrupt kader. Hu wil de partij weer „meer van het volk” laten zijn.
Naar verluidt zal er ook worden gesproken over Hu’s voorganger, Jiang Zemin. Die heeft nog altijd een grote vinger in de pap als de facto baas van de strijdkrachten. Hardnekkige geruchten willen dat Jiang onder grote druk staat om op te stappen. Dat zou Hu de kans geven als onbetwist leider van China naar voren te treden.