Buitenland

Bush mengt zich in democratiedebat met Rusland

De Amerikaanse president Bush heeft zich woensdag gemengd in het debat tussen de Verenigde Staten en Rusland over de aangekondigde politieke hervormingen van president Poetin. Het staatshoofd verklaarde zich zorgen te maken dat recente stappen van zijn collega in Moskou de democratie in Rusland zouden ondermijnen.

ANP/RTR
16 September 2004 07:08Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

„Als overheden de vijanden van democratie bevechten moeten ze de grondbeginselen van de democratie hoog houden", aldus Bush. „Ik ben ook bezorgd over beslissingen die in Rusland worden genomen die de democratie kunnen ondermijnen. Grote landen, grote democratiën kennen een machtsbalans tussen centrale en lokale overheden", ging de Amerikaanse president verder.

Eerder al uitte de Amerikaanse minister van Buitenlande zaken Powell zijn zorgen over de hervormingsplannen van Poetin. De bewindsman zei dinsdag dat Moskou hierdoor een deel van de democratische hervormingen ongedaan maakt die tien jaar geleden in gang zijn gezet.

Powell zei een dag eerder begrip te hebben voor de noodzaak van de bestrijding van het terrorisme in Rusland. Maar hij pleitte voor een „juiste balans" om het democratiseringsproces in Rusland niet in gevaar te brengen. Volgens Powell zullen de Verenigde Staten de kwestie de komende dagen met Moskou bespreken.

Rusland heeft woensdag de Amerikaanse kritiek op de aangekondigde politieke hervormingen van de hand gewezen. „In de eerste plaats zijn de ontwikkelingen in Rusland onze eigen interne aangelegenheid", aldus minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov. Hij voegde eraan toe dat „wij van onze kant geen commentaar leveren op bijvoorbeeld het systeem van de Amerikaanse presidentsverkiezingen".

Poetin zei maandag onder meer dat hij in de strijd tegen het terrorisme de macht van de regio’s wil inperken. Verder wil Poetin het aantal politieke partijen beperken. Aanleiding voor Poetins hervormingsplannen was het bloedige gijzelingsdrama in het Noord–Ossetische Beslan. Daar gijzelden twee weken geleden pro–Tsjetsjeense terroristen ongeveer 1200 mensen in een school. Bij de bevrijdingsoperatie vielen tussen de driehonderd en vierhonderd doden.

De Europese Commissie riep de regering in Moskou woensdag op niet haar toevlucht te nemen tot harde maatregelen om de terreur te bestrijden. „Ik hoop dat de Russische regering niet besluit dat het antwoord op terrorisme is de macht van het Kremlin te versterken", zei EU–commissaris Chris Patten (Externe Betrekkingen) in Straatsburg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer