„Al-Qaida is uit op vernietigingswapens”
De Verenigde Staten hebben hun bondgenoten gewaarschuwd erop bedacht te zijn dat het al-Qaida-terreurnetwerk van Osama bin Laden uit is op massavernietigingswapens. Het netwerk zou die zelf willen produceren of willen verwerven via „bevriende staten.”
„Informatie die wij in Afghanistan hebben verzameld, duidt erop dat al-Qaida plannen smeedt voor het gebruik van chemische, biologische en nucleaire wapens, hoewel wij geen aanwijzingen hebben gevonden dat men al over dergelijke wapens beschikt”, aldus FBI-directeur Robert Mueller maandag in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Mueller sprak daar onder meer met de Filipijnse presidente, Gloria Macapagal Arroyo, over de Amerikaanse assistentie bij de bestrijding van moslimrebellen in het zuiden van de republiek.
Het gaat daarbij in de eerste plaats om de groep Abu Sayyaf, die volgens Washington contacten onderhoudt met al-Qaida. Een andere extremistische moslimgroep die zich in verschillende Zuidoost-Aziatische landen manifesteert en die betrekkingen met al-Qaida onderhoudt, is de organisatie Jemaah Islamiah. In de Filipijnen, in Singapore en in Maleisië zijn de afgelopen weken tientallen mensen gearresteerd op verdenking van banden met Jemaah Islamiah. Volgens Mueller heeft deze organisatie zich vast genesteld in Maleisië, Singapore en in Indonesië.
Mueller is in Manilla om de samenwerking te bespreken tussen Amerikaanse diensten zoals de FBI en het leger met de Filipijnse autoriteiten bij de terreurbestrijding. De noodzaak daartoe werd zondag dramatisch onderstreept door de aanslag in Pakistan op een kerk waarbij vijf mensen -onder wie twee Amerikanen- omkwamen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington heeft alle Amerikanen die in het buitenland wonen, aangeraden plaatsen zoals kerken, scholen en restaurants zoveel mogelijk te vermijden. In de VS zelf zijn de veiligheidsmaatregelen sinds de aanslagen van 11 september intussen zover versoepeld dat de autoriteiten het verantwoord achten de permanente patrouilles in de lucht van gevechtsvliegtuigen grotendeels te beëindigen. Alleen in het luchtruim rond Washington worden die patrouilles voortgezet. Verder blijven er patrouilles op afroep paraat, wat betekent dat men binnen een kwartier in de lucht moet kunnen zijn. Dat geldt ook voor New York, wat kritiek uitlokte van senator Hillary Clinton. „Ik zou graag van de regering willen weten waarom er wel nog rond Washington gepatrouilleerd wordt, maar waarom dat voor New York niet meer nodig zou zijn”, aldus Clinton.
Maandag werd bekend dat de aanklagers in het proces tegen de Fransman Zacarias Moussaoui -die ervan verdacht wordt de ’ontbrekende’ twintigste kaper van 11 september te zijn- de doodstraf willen eisen. Hiertoe moet Washington overigens nog officieel toestemming geven, maar men verwacht dat dat het geval zal zijn. Politieke waarnemers verwachten dat een doodvonnis voor Moussaoui tot ernstige spanningen zal leiden tussen Washington en Parijs.
Intussen zijn enkele bewakers van het gevangenkamp X-Ray op de basis Guantánamo in Cuba, waar al-Qaida- en Taliban-strijders gevangenzitten, overgeplaatst. Twee van hen waren door gevangenen aangevallen. „Het leek ons verstandig om bewakers die doelwit van agressieve acties zijn daarvoor door overplaatsing te beschermen”, aldus een defensiewoordvoerder in Washington.