Sudan wijst ontwerpresolutie van de hand
De Sudanese regering wil niets weten van een nieuwe ontwerpresolutie in de VN–Veiligheidsraad over de situatie in Darfur. De minister van Buitenlandse Zaken Mustafa Osman Ismail zei woensdag in Caïro dat het voorstel „onevenwichtig is".
De Verenigde Staten dienden dinsdag een nieuwe ontwerpresolutie in waarmee ze Sudan onder druk willen zetten om te handelen in Darfur. Een eerste Amerikaanse versie stuitte ook op weerstand, waardoor een aangepaste versie nodig was. VN–ambassadeur John Danforth zei dinsdag te hopen dat er deze week nog wordt gestemd over de resolutie.
Washington dreigde in de eerste resolutie met sancties tegen de Sudanese olie–industrie en riep op de troepenmacht van de Afrikaane Unie die moet toezien op de handhaving van een fragiel bestand in Darfur, te versterken. Khartum zou met deze middelen gedwongen moeten worden om de banden die het onderhoudt met Arabische milities te verbreken.
In de nieuwe meer gematigde versie van Washington wordt er slechts over gesproken dat de Veiligheidsraad strafmaatregelen tegen Khartum zal overwegen als de wreedheden in Darfur niet stoppen en als Khartum weigert mee te werken met een uitgebreide waarnemersmacht van de Afrikaanse Unie. In de eerste versie waren de VS stelliger door te zeggen dat de raad verdere maatregelen zal nemen.
Vorige week uitte China ernstige bezwaren tegen een dergelijke bewoording en dreigde het zijn vetorecht te gebruiken. Rusland, Pakistan en Algerije hadden eveneens bezwaar tegen het dreigen met sancties.
Elders op het diplomatieke front was er ook al geen vooruitgang te melden. De besprekingen in Nigeria tussen de Sudanese regering en twee rebellengroepen uit Darfur zijn volgens de leider van een van de groepen vooralsnog mislukt. Hij verklaarde dat de onderhandelingen mogelijk over vier weken worden hervat. Zegslieden van de tweede rebellengroep hadden woensdagmiddag nog niet beslist of ze verder willen praten met Khartum.
Darfur is al geruime tijd het toneel van buitensporig geweld van vooral Arabische milities, die steun hebben van Khartum. Die zaaien dood en verderf onder de lokale zwarte bevolking, waaruit de rebellengroepen voortkomen. Het geweld heeft al tienduizenden levens geëist en meer dan een miljoen mensen is op de vlucht geslagen.