Spotjes werkgevers voor milder kabinet
De werkgeversorganisatie VNO–NCW gaat in een radiocampagne het kabinet vragen water bij de wijn te doen in de vut– en prepensioenkwestie. De werkgevers pleiten voor een mildere overgangsregeling, waardoor werknemers van 50 jaar en ouder nog gebruik mogen maken van het fiscale voordeel.
Dat heeft VNO–NCW woensdag bekendgemaakt. In de spotjes doen de werkgeversvoorzitters Schraven (VNO–NCW), Brinkman (bouw) en Kraaijeveld (metaal) een beroep op het kabinet. Het kabinet heeft de overgangsregeling vastgesteld op 57 jaar.
„We willen een langere overgangstermijn. Dan sterven de bestaande regelingen langzaam uit. De huidige kabinetsvoorstellen leiden tot onrustige situaties in het CAO–overleg. Dat is niet goed voor de economie", aldus een woordvoerder van VNO–NCW. Verruiming noemt de organisatie in het belang van oudere werkgevers, zeker van diegenen met zware beroepen.
De werkgevers hebben ook de vakbonden gevraagd samen op te trekken voor een verruiming van de regeling. Maar dat heeft nog niet tot positieve reacties geleid omdat alle overleg door de bonden is opgeschort wegens de pensioenkwestie.
VNO–NCW kiest met de radiocampagne voor een mildere vorm van protest dan de vakbonden, die massale demonstraties en stakingen in bedrijven hebben aangekondigd. In 2002 greep de werkgeversorganisatie al eens naar het middel van radiospotjes om een kabinet op andere gedachten te brengen.
De werkgeversorganisatie voor kleine en middelgrote bedrijven MKB–Nederland is verbaasd over de spotjes. „VNO–NCW blijft hameren op een oude variant die allang is afgeserveerd door het kabinet," zegt coördinator sociaal beleid A. van Delft. Hij ziet liever een blijvende regeling waarmee werknemers eerder kunnen stoppen met werken in plaats van een ruime overgang naar de afschaffing van het prepensioen.
MKB–Nederland neemt geen stappen om zijn protest tegen de plannen van het kabinet aan het publiek duidelijk te maken. De organisatie blijft wel inpraten op leden van de Tweede Kamer om hen te bewegen aanpassingen van het beleid te eisen.
Het CNV is verheugd over de actie van de werkgevers. „Maar het probleem is breder, het kabinetsbeleid als geheel. Dus naast VUT en prepensioen ook WW, WAO en alle andere maatregelen tegen de sociale zekerheid", aldus CNV–voorzitter Doekle Terpstra.